Rulajele revin la BVB... aduse de acțiunile bancare

Rulajele revin la BVB... aduse de acțiunile bancare

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 iul 2017

După o reducere a volumelor de tranzacționare la jumătatea acestei veri, astăzi am consemnat la Bursa de Valori București transferuri în creștere, schimburile pe piața de acțiuni depășind 57 milioane de lei. Aproape jumătate din aceste schimburi s-au realizat cu pachete ale acțiunilor bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După ce a avut 6 ședințe consecutive „pe verde”, acum, Bursa de Valori București este la a 6-a sesiune de deprecieri. Indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,32%, până la nivelul de 8.276,55 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,30%.

Declinul survine și într-un context negativ preponderent pentru piețele bursiere europene, unde numai indicele FTSE100 de la Londra a închis peste referință, espectiv +0,05%. În rest, ziua a fost negativă pentru bursele mature de pe continent: -0,53% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,73% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,37% pentru indicele DAX de la Frankfurt. În oglindă, piețele regionale au afișat valori în urcare: +0,58% pentru indicele WIG20 din Polonia, +0,05% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,07% pentru indicele PX de la Praga.

Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastator CITEȘTE ȘI Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastator

La București, performanța zilei de azi a stat mai degrabă în volume. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 57,60 milioane lei (12,63 milioane euro), unul dintre cele mai consistente din ultimele săptămâni. Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management România, a semnalat pentru Profit.ro că recuperarea la nivelul cotațiilor din prima jumătate a lunii iulie, după scăderile din iunie, s-a realizat pe fondul unei activități de tranzacționare reduse.

Volume echivalente cu 7,5 milioane euro

Tranzacțiile au fost azi debalansate către acțiunile bancare, în continuarea unei tendințe de la finele săptămânii trecute când interesul investitorilor a fost captat de acest segment în contextul anunțului privind achiziția Băncii Românești de către OTP Bank. Cel mai lichid emitent, cu schimburi însumând 14,22 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri au staționat pe nivelul de preț de 2,90 lei/acțiune, reper cu 3,33% sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune consemnat la sfârșitul lunii mai și care dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro). Al 2-lea rulaj al zilei, de 13,26 milioane lei, l-au avut titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au închis cu 0,14% peste referință, la nivelul de 14,08 lei/acțiune.

OTP bate în retragere la preluarea Bancpost. Banca Transilvania profită și se pregătește de achiziție CITEȘTE ȘI OTP bate în retragere la preluarea Bancpost. Banca Transilvania profită și se pregătește de achiziție

Pe locul 3 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi în valoare de 6,31 milioane lei, s-au situat tot titluri cu profil financiar, cele ale Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,11%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acțiionari, un număr de 3,83 milioane titluri proprii, și pentru care a plătit 3,33 milioane lei. Programul de buy-back al Fondului reprezintă o contraparte consistentă pentru Manchester Securities, vehiculul prin care grupul Elliott al magnatului American Paul Singer investește în România, și care a realizat numai de la începutil verii vânzări de acțiuni FP în valoare de 130,24 milioane lei (32,69 milioane dolari).

Pe segmentul fondurilor închise, tranzacții peste media obișnuită a respectivului emitent, am mai consemnat pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), respective în echivalent 1,88 milioane lei. Titlurile societății de investiții financiare s-au apreciat cu 1,00%, până la prețul de 2,02 lei/acțiune, trăgând în sus indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere pozitivă, +0,38%, la nivelul de 33.712,80 puncte.

Acțiunile de pe segmentul energetic, în planul 2

Pe piața deal, singura tranzacție specială a zilei, în valoare de 2,68 milioane lei, s-a realizat pe titlurile producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP), realizată la prețul de 1,22 lei/acțiune, în scădere cu 1,21%.

Pe segmentul energetic, cel mai tranzacționat emitent a fost Romgaz Mediaș (SNG), cu schimburi totalizând 3,93 milioane lei, titlurile depreciindu-se cu 1,05%, până la prețul de 28,20 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG a avut un declin ceva mai atenuat, de 0,77%. Cea mai importantă acțiune din structura sa, cea a OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,41% la nivelul capitalizării bursiere, pe fondul unor volume de 2,86 milioane lei. Prețul de închidere de 0,3155 lei/acțiune este cu 20,88% peste ultima valoare de tranzacționare de 0,2610 lei/acțiune a anului trecut și care conferă un randament de 50,23% investitorilor instituționali care au cumpărat la prețul de 0,210 lei/acțiune în oferta publică de vânzare derulată de Fondul Proprietatea pentru acțiuni reprezentând 6,4% din capitalul social al companiei petroliere.

Electrica, tranzacții pe ecoul unei știri

Titlurile Electrica (EL) au staționat pe nivelul de preț de 14,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,62 milioane lei. Ilisie de la OTP AM semnalează că aceste acțiuni au beneficiat de știrea privind achiziția de la Fondul Proprietatea a pachetelor minoritare la 4 subsidiare ale sale. Compania de distribuție a electricității dispunea la sfârșitul anului trecut de disponibilități de cash de 2,6 miliarde lei. Alocarea unei părți a acestei sume pentru achiziția pe 752 milioane lei la companiile respective ar urma să aducă un randament suplimentar față de randamentele depozitelor bancare, explică raționamentul pieței managerul de fond.

Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest semnala pentru Profit.ro repere tehnice pe graficul acestei acțiuni de la listare și până în prezent și afirma că pe termen scurt acest titlu pare a fi înscris pe o traiectorie ascendentă în vederea retestării maximului de 15,00 lei/acțiune.

Alexandru Combei, Investment Manager la BRD Asset Management, mai are o explicație pentru explozia prețului în piață. Aceasta survine și în contextul în care investitorii anterior anunțului tranzacției au fost speriați de faptul că Electrica a fost dată în judecată pentru o presupusă neîndeplinire a obligațiilor legate de privatizarea subsidiarelor, ceea ce ar fi putut atrage și plata unei amenzi pentru prejudicii în valoare de 800 milioane euro. „Acțiunea Electrica a reacționat pozitiv, dar reacția  a fost destul de limitată având în vedere că acest eveniment era așteptat de mulți investitori”, a sintetizat Combei de la BRD AM.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
alexandru ilisie
otp am
banca transilvania
brd
romgaz