Tranzacția prin care OTP cumpără Banca Românească - 650 milioane euro, din care 100 milioane euro este prețul de vânzare

Tranzacția prin care OTP cumpără Banca Românească - 650 milioane euro, din care 100 milioane euro este prețul de vânzare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 iul 2017

Tranzacția prin care OTP cumpără Banca Românească este de 650 milioane euro, incluzând rambursarea anticipată de datorii de 550 milioane euro ale băncii preluate către grupul-mamă. Diferența de 100 milioane euro reprezintă, cel mai probabil, prețul plătit de OTP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

La începutul lunii iulie, Profit.ro a anunțat că grupul ungar OTP Bank a depus pentru Banca Românească o ofertă cu aproximativ 40 de milioane de euro mai bună decât cea avansată de Banca Transilvania, aflată de asemenea în cursa pentru preluarea băncii.

Lichiditatea National Bank of Greece crește cu 650 de milioane de euro, iar poziția de capital se îmbunătățește ușor după vânzarea Banca Românească către OTP Bank, potrivit unui anunț al băncii grecești.

Daniel Dăianu, membru al CA al BNR, propune înființarea unei Autorități care să supravegheze conduita tuturor: bănci, firme de asigurări, fonduri private de pensii, fonduri de investiții, brokeri CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu, membru al CA al BNR, propune înființarea unei Autorități care să supravegheze conduita tuturor: bănci, firme de asigurări, fonduri private de pensii, fonduri de investiții, brokeri

NBG avea un nivel al captalurilor de bază de nivel 1 de 16% la finele lunii martie, care crește cu 5 puncte de bază după vânzarea Banca Românească.

La sfârșitul anului trecut, Banca Românească avea o linie de credit de aproape 2 miliarde de lei (circa 440 de milioane de euro) trasă de la NBG (peste o treime din resursele atrase) și un împrumut subordonat de 65 de milioane de euro. Datoriile totale nete ale grupului din România către NBG și părțile afiliate ajungeau la circa 550 de milioane de euro la finele anului trecut.

"Vânzarea Banca Românească reafirmă angajamentul nostru de a implementa planul de restructurare și a ne întări poziția de lichiditate și rata de capitalizare”, a afirmat Leonidas Fragkiadakis, directorul executiv al National Bank of Greece.

NBG este forțată de angajamentul luat în fața Comisiei Europene să vândă afacerile din afara Greciei și să-și concentreze resursele pe consolidare.

Banca Românească a încheiat anul trecut cu active totale de aproape 6,4 miliarde de lei și o cotă de piață de 1,62%.

După finalizarea tranzacției, care necesită aprobarea BNR și a Băncii Naționale a Ungariei, cota de piață a OTP Bank România va crește la aproape 4% de la 2,09% cât este în prezent. Banca ungară va urca astfel pe locul 8 în topul băncilor din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
national bank of greece
nbg
otp
banca romaneasca