EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 iul 2017

Titlurile Electrica au praguri de referință solide la nivelurile de 11 lei/acțiune, 13 lei/acțiune și 15 lei/acțiune, iar la fiecare 25 de bani are suporturi și rezistențe intermediare, conform unui grafic de analiză tehnică întocmit de Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest. El spune că acțiunea ar putea încerca o retestare a maximelor pe termen scurt, având motorul știrii achiziției participațiilor subsidiarelor sale deținute anterior de Fondul Proprietatea, ceea ce va însemna în anii viitori profituri și dividende mai mari.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Simetrie remarcabilă pe acțiunile Electrica (EL), unde două coridoare de variație sunt bine delimitate la fiecare 2 lei, iar fiecare interval de 25 de bani reprezintă repere tehnice pe care se regrupează investitorii la vânzare sau la cumpărare. Sunt parametri de tranzacționare semnalați pentru Profit.ro de către Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest.

Graficul său, cu lumânări japoneze săptămânale, acoperă evoluția acțiunilor Electrica de la listarea lor și până în prezent, arătând un comportament de piață al traderilor activi pe această acțiune. „E de ținut minte de acum încolo pentru mult timp”, zice Șerdean, fondator la Deva acum mai bine de 10 de ani al primului club al investitorilor de portofoliu din România.

Engie respinge acuzațiile Fondului Proprietatea: \ CITEȘTE ȘI Engie respinge acuzațiile Fondului Proprietatea: "Încearcă să-și vândă deținerea". FP a mai acuzat în trecut și Engie, și E.ON de "sifonare" de bani

Interesul pentru acțiunile Electrica a revenit cu putere după ce compania a anunțat încheierea unei înțelegeri cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziționarea contra sumei de 752,03 milioane lei a participațiilor deținute de Fond la 4 subsidiare ale sale, respectiv SDEE Distribuție Muntenia Nord SA, SDEE Distribuție Transilvania Sud SA, SDEE Distribuție Transilvania Nord SA și Electrica Furnizare SA.

Piața a reacționat favorabil pentru că investitorii mizează că, în viitor, vor fi profituri mai mari obținute de Electrica de la subsidiarele sale și implicit și dividendele vor fi mai mari, explică Șerdean contextul aprecierilor bursiere.

O istorie de tranzacționare disciplinată de 3 ani

Acțiunile Electrica nu se mișcă haotic, atrage el atenția. Dimpotrivă, simetria tranzacțiilor este remarcabilă, iar reperele tehnice bine respectate de traderi. În primii 2 ani de tranzacționare pe bursă, acțiunile distribuitorului de electricitate au oscilat între nivelurile de preț de 11,00 lei/acțiune și o zonă de maxime de 13,00 lei/acțiune. De îndată ce rezistența a fost depășită în a 2-a parte a anului trecut, titlurile Electrica au intrat într-un nou coridor de variație și a respectat la virgulă obiectivul de preț dat de înălțimea canalului precedent, astfel încât maximul atins a fost de 15,00 lei/acțiune. Cele 3 repere sunt evidențiate pe graficul atașat cu liniile albastre.

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

Tendința celor care tranzacționează această acțiune este de a se regrupa pe nivelurile de preț rotujite, astfel încât cu liniile cărămizii sunt evidențiate alte canale intermediare la reperele de 12,00 lei/acțiune și, respectiv 14,00 lei/acțiune. Repere de popas pentru preț se regăsesc și la nivelurile delimitate la fiecare 50 de bani, iar pentru ca microcosmosul să fie perfect, fiecare 25 de bani determină un reper tehnic unde prețul se oprește sau ricoșează cel puțin temporar.

„Ce bine reacționează!”, spune Șerdean. „Este un grafic pe care să faci bani!” Investitorii pot pune un oscilator Stochastic, iar când acesta dă semnal de cumpărare sau vânzare, după atingerea unui prag de suport sau rezistență, pot fi activate ordine.

ASF revocă decizia de sancționare a BVB de la începutul acestui an CITEȘTE ȘI ASF revocă decizia de sancționare a BVB de la începutul acestui an

Brokerul de la IFB Finwest afirmă că acțiunea s-a înscris pe o traiectorie pozitivă și că cel mai probabil scenariu este cel al retestării pe termen scurt a maximelor din zona de 15,00 lei/acțiune. Ieri cotația a avut un nou impuls de apreciere, de 1,69%, până la prețul de 14,42 lei/acțiune.

Graficul zilnic, ne avertizează, însă, că am putea avea câteva ședințe de repaos. Argumentul pentru un moment de reașezare furnizat de Șerdean este faptul că inclusiv ședința știrii pozitive are asociată o lumânare de tip „shooting star”, cu umbră superioară mare, echivalentul unui maxim intraday mai depărtat, dar care nu a fost urmat până la închidere, semn al slăbiciunii tendinței ascendente.

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

De asemenea, deja a 3-a lumânare în afara benzii Bollinger superioare sugerează că cel mai probabil scenariu este cel al unei stagnări sau a unei corecții intermediare în etapa imediat următoare, în așteptarea energiei pentru un nou avânt către reperul de 15,00 lei/acțiune.

Condiția este ca de la rezultatele semestriale să nu vină o surpriză foarte neplăcută de la acest emitent. Investitorii au reacționat negativ cu aproape 3 luni în urmă când Electrica afișa la 3 luni o pierdere de 51,22 milioane lei, rezultată în principal din relația comercială cu unul dintre traderii de energie într-un moment în care piața a fost puternic afectată de creșterile prețurilor pe piața de energie electrică OPCOM la începutul acestui an.

Șerdean spune că una dintre explicațiile pentru forța actualului elan ascendent este faptul că acțiunea a fost apăsată și s-a corectat chiar și ex-dividend mai mult decât ar fi solicitat simpla ajustare tehnică. Astfel, dacă prețul după data de înregistrare pentru dreptul de încasare a dividendelor aferente anului trecut ar fi trebuit să se ajusteze până la nivelul de 14,05 lei/acțiune, cotația a coborât mult mai jos, atingând chiar și un minim intraday de 12,50 lei/acțiune în sesiunea din 29 iunie.

Suflu ar mai fi pentru continuarea actualului parcurs ascendent, spune brokerul de la Deva, invitându-ne, în același, timp să fim atenți la reperele tehnice afișate pe graficul său săptămânal.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bursa
bvb
fondul proprietatea
ovidiu serdean
ifb finwest