Salt substanțial pe bursă. Investitorii, tot mai încrezători că taxa pe activele bancare va fi aplicată într-o variantă îndulcită

Salt substanțial pe bursă. Investitorii, tot mai încrezători că taxa pe activele bancare va fi aplicată într-o variantă îndulcită

Ursa foto: Marcus Miranda / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mar 2019

Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat 1,8%, susținuți de aprecieri de 3-5% ale acțiunilor bancare în contextul în care în piața a ajuns informația potrivit căreia ministrul Finanțelor Publice s-a angajat în fața agenției de rating Standard & Poor’s pentru o modificare a ordonanței de urgență promovată în decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După un ușor impuls negativ în ultimele zile ale lunii trecute și 2 sesiuni de tatonare, bursa românească a avut o ședință pozitivă, cu aprecieri consistente ale acțiunilor bancare unde au existat cumpărări pe fondul unor știri din piața internă.

Contextul extern predominant favorabil activelor de risc a fost de natură să încurajeze tendința ascendentă la BVB. În Europa, indicii au avut închideri în cea mai mare parte „pe verde”: +0,15% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,39% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,41% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,08% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,22% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,05% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,27% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Acționarii celor 7 administratori de pensii private vin supărați la București, pentru OU 114 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii celor 7 administratori de pensii private vin supărați la București, pentru OU 114

La București, piața a fost dominată totuși de vești locale. Un document ajuns în presă arată faptul că Ministerul Finanțelor Publice s-a angajat față de agenția de rating Standard & Poor’s că anumite modificări vor fi făcute în ceea ce privește taxa pe activele financiare ale băncilor, cea care a precipitat picajul bursier de la cumpăna dintre ani.

Astfel, conform propunerii confirmată ulterior de ministrul Eugen Teodorovici, taxa va fi fixă anuală, și nu calculată în funcție de indicele de dobândă ROBOR, și va fi percepută numai pe anumite categorii de active.

Reacția s-a resimțit în primul rând la nivelul acțiunilor bancare care au cumulat 64,33% din rulajul de 31,71 milioane lei (6,69 milioane euro) al pieței de acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 4,71%, până la prețul de 2,0000 lei/acțiune, pe tranzacții de 14,05 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 3,20%, până la prețul de 12,26 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,34 milioane lei.

Nuclearelectrica va fi obligată să vândă 13,4% din producție la un preț reglementat de 188 lei/MWh pentru acoperirea consumului populației CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica va fi obligată să vândă 13,4% din producție la un preț reglementat de 188 lei/MWh pentru acoperirea consumului populației

Cele 2 acțiuni bancare lichide au tractat întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 1,79%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,83%, până la nivelul de 7.803,75 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele a ricoșat după ce a testat zona de confluență a mediilor mobile de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Salt substanțial pe bursă. Investitorii, tot mai încrezători că taxa pe activele bancare va fi aplicată într-o variantă îndulcită

Indicii sectoriali au subperformat pieței. Astfel, indicele financiar BET-FI a închis cu 0,88% peste referință, la nivelul de 35.262,48 de puncte, tras în sus de acțiunile SIF într-o zi în care titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,23%, până la prețul de 0,8800 lei/acțiune, pe transferuri de 2,23 milioane lei. Emitentul a anunțat că săptămâna trecută a achiziționat un număr de 5,35 milioane acțiuni proprii, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, suma plătită fiind de 4,74 milioane lei.

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a avut osiclații ample între reperele de 65,00 dolari/baril și 66 dolari/baril, indicele energetic BET-NG de la BVB a urcat cu 1,11%, până la nivelul 666,79 de puncte. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 0,82% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 30,60 lei/acțiune, în condițiile celui de-al 3-lea rulaj al pieței, de 5,96 milioane lei.

La același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 2,21%, până la prețul de 0,3475 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 649.000 de lei.

Pe tranzacții de aproximativ 448.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului simbol, titlurile producătorului de electrocasnice Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS) au scăzut cu 1,28%, până la prețul de 1,1600 lei/acțiune. Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 12,27 milioane lei, în declin cu 4,66% față de cel de 12,87 milioane lei din exercițiul financiar precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electroarges