Scăderile bursiere de primăvară aduc șoc în bilanțurile fondurilor închise de investiții de la BVB. Doar SIF Oltenia este profitabilă

Scăderile bursiere de primăvară aduc șoc în bilanțurile fondurilor închise de investiții de la BVB. Doar SIF Oltenia este profitabilă

Sursa foto: Wrangler / dreamstime.com

scris 17 iun 2020

Cele 6 societăți din structura indicelui BET-FI au scăderi aproape pe linie de la începutul anului la nivelul activelor nete și contabilizau pierderi la finele lunii mai. Doar 2 SIF-uri în război deviază de la această traiectorie, respectiv o creștere de activ net pentru SIF Banat-Crișana și un profit net pentru SIF Oltenia. Fondul Proprietatea are un rezultat negativ de peste 785 milioane lei, influențat masiv de reevaluarea în declin a participației de la Hidroelectrica.

Vânzările consistente din luna martie în contextul crizei noului coronavirus, cu impact în sens negativ a valorii activelor românești, au lovit și sectorul fondurilor închise de investiții de la Bursa de Valori București, unde societățile listate raportează pierderi ale exercițiilor financiare la 5 luni și declin al valorii portofoliilor. Este vorba de scăderi de 10-20% la nivelul celor mai multe dintre acestea. Cum și prețurile încă au rămas depreciate, discounturile cu care se tranzacționează față de activele nete au rămas ridicate.

Pierderile agregate se apropie de 1 miliard de lei, cea mai mare a acestora fiind consecința rezultatului negativ de 785,79 milioane lei al Fondului Proprietatea (FP). Ca și în cazul unei bune părți a câștigului net de anul trecut, este vorba despre o pierdere contabilă rezultată de reeavaluarea în scădere a unor active din portofoliu. Numai pentru luna mai impactul negativ este de 236,50 milioane lei în cazul reajustării valorii Hidroelectrica.

Fondul Proprietatea se opune extinderii centralei Cernavodă și după ruperea relațiilor SNN cu China General Nuclear Power CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea se opune extinderii centralei Cernavodă și după ruperea relațiilor SNN cu China General Nuclear Power

Pentru SIF-uri, șocul este din partea deținerilor bursiere. SIF Transilvania (SIF3) afișează o pierdere la 5 luni de 75,26 milioane lei, emitentul urmând să fie lovit prin expunerile sale pe sectorul de turism care are un impact puternic din partea blocajelor impuse în contextul epidemiei de coronavirus. SIF Banat-Crișana (SIF1) are un rezultat negativ al exercițului de 62,08 milioane lei, iar pierderile au fost ceva mai atenuate pentru SIF Moldova (SIF2) și SIF Muntenia (SIF4), de 24,83 milioane lei și, respectiv, 8,79 milioane lei. Vânzând din active, SIF Oltenia (SIF5) este și singura societate pe profit, cu un rezultat de 23,36 milioane lei.

Daniela Șerban, realeasă președinte al Asociației pentru Relația cu Investitorii. Entitatea se va concentra și asupra companiilor nelistate CITEȘTE ȘI Daniela Șerban, realeasă președinte al Asociației pentru Relația cu Investitorii. Entitatea se va concentra și asupra companiilor nelistate

Înstrăinarea participației la Prodplast București (PPL) a contribuit, însă, și la cel mai mare declin la nivelul activului net. Astfel, SIF Oltenia are la sfârșitul lunii mai active nete de 1,85 miliarde lei, cu 20,65% mai mici decât cele de 2,34 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. Valoarea unitară a activului net (VUAN) era de 3,1987 lei/acțiune, iar aceasta raportată la ultimul preț de închidere de 2,1100 lei/acțiune arată faptul că emitentul se tranzacționează cu un discount de 34,03% față de valoarea intrinsecă.

Un discount apropiat, de 29,36%, îl afișează SIF Moldova, respectiv ecartul între ultimul preț de piață de 1,3150 lei/acțiune și VUAN-ul de 1,8617 lei/acțiune, echivalent pentru un activ net de 1,83 miliarde lei, în scădere cu 16,88% față de cel de 2,19 miliarde lei afișat la finele anului 2019.

Fondurile de pensii NN - cel mai mare cumpărător în tranzacția majoră pe acțiunile TeraPlast CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN - cel mai mare cumpărător în tranzacția majoră pe acțiunile TeraPlast

SIF Transilvania s-a întors în zona unui activ net de 1,00 miliarde lei, care a fost reper în anii 2018-2019, după ce către finalul anului trecut urcase la 1,26 miliarde lei. VUAN-ul a scăzut, astfel, cu 19,35%, la 0,4672 lei/acțiune, de la 0,5818 lei/acțiune. Raportatul dintre acesta și ultimul preț de pe bursă de 0,3530 lei/acțiune arată că societatea se tranzacționează cu un discount de 24,76% față de activul net, cel mai mic dintre emitenții în structura indicelui BET-FI.

Un discount apropiat, -26,47%, îl arată și Fondul Proprietatea, respectiv diferența dintre prețul de 1,1550 lei/acțiune de pe bursă și VUAN-ul de 1,5708 lei/acțiune, aferent unul activ net de 10,23 miliarde lei, reevaluat în scădere cu 9,40% față de cel de 11,87 miliarde lei de la 31 decembrie 2019.

Cu plasamente în regim extrabursier, SIF Banat Crișana este singura societate de la acest capitol care înregistrează o creștere la nivelul activului net. Acesta era la sfârșitul lunii mai de 3,51 miliarde lei, în creștere cu 28,91%, față de cel de 2,72 miliarde lei de la finele anului trecut. Totodată societatea este și cea mai penalizată de piață, prețul de pe bursă de 2,51% fiind cu 63,24% mai mic decât valoarea unitară a activului net de 6,8293 lei/acțiune.

Un discount apropiat, de 60,00%, îl afișează SIF Muntenia, ecart între prețul de piață de 0,7400 lei/acțiune și VUAN-ul de 1,8502 lei/acțiune, echivalent pentru un activ net de 1,45 miliarde lei, care s-a diminuat cu 8,94% față de cel de 1,59 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
sif banat crisana
sif muntenia
fondul proprietatea
sif transilvania
sif moldova