Sesiune de corecții la bursă

Sesiune de corecții la bursă

Sursa foto: Seemitch | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 feb 2024

Pe fondul unei lichidități modeste, indicii principali de la BVB au înregistrat deprecieri moderate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua publicării datelor statistice privind inflația din SUA a fost una de vânzări pe marile burse ale lumii. La New York, indicii Dow Jones Industrial Average, S&P500 și Nasdaq100 aveau deprecieri cu puțin peste un procent la jumătatea orarului de tranzacționare.

Este contextul în care și la Bursa de Valori București piața a bătut pasul în retragere. Declinul a fost moderat, cu tonul mișcărilor negative dat de cele mai importante acțiuni de pe segmentul energetic: -0,69%, până la prețul de 124,90 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O), care au adunat transferuri de 3,14 milioane lei, -0,67%, până la prețul de 0,5890 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au însumat schimburi de 0,5890 lei/acțiune, și -0,93%, până la prețul de 53,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), care au întrunit o activitate de 2,48 milioane lei.

EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”

Sunt impulsuri care au adus „pe roșu”, piața în ansamblul ei, cu corecții de 0,42% atât pentru indicele compozit BET-XT, cât și pentru indicele reprezentativ BET, ultimul cu închidere la nivelul de 15.675,54 de puncte, în interiorul unui canal de variație ascendent, evidențiat pe graficul atașat.

Sesiune de corecții la bursă

Este o ajustare care nu reste neapărat consecința unor vânzări agresive. Dimpotrivă, investitorii au fost mai degrabă rezervați și acest lucru s-a văzut la nivelul lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 35,79 milioane lei (7,19 milioane euro), cu cele mai mari tranzacții, de 6,05 milioane lei, realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) ce au alunecat cu 0,08% sub referință, până la prețul de 24,94 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,11%, până la prețul de 18,12 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,35 milioane lei. La același capitol financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,19%, până la prețul de 0,5220 lei/acțiune, pe transferuri de 2,78 milioane lei, ceea ce a făcut ca indicele fondurilor alternative de investiții BET-FI să supraperformeze pieței cu o depreciere de numai 0,13%, până la nivelul de 57.048,91 de puncte.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile OMV Petrom CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile OMV Petrom

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a pierdut 0,58%. Din structura sa, titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 11,90 lei/acțiune, pe al 2-lea rfulaj al zilei, de 5,85 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au stagnat, de asemenea, la prețul de 48,75 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,37 milioane lei.

Au avut o scădere peste media pieței, de 3,38%, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) care au închis la prețul de 0,5710 lei/acțiune, o sesiune în care au cumulat tranzacții de 2,289 milioane lei. Este o a 2-a ședință consecutivă cu un declin de o asemenea amplitudine, după ce compania a publicat raportarea financiară anuală preliminară în care a indicat o prăbușire de peste 14 ori a profitului net la 1,14 milioane lei anul trecut, de la 16,45 milioane lei în 2022, în contextul unei diminuări cu 5,45% a afacerilor, la 672,33 milioane lei, de la 711,12 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica
nuclearelectrica