Cu activitate frânată în infrastructură și declin semnificativ pe segmentul de granule, TeraPlast raportează afaceri în scădere în 2023. Profitul s-a prăbușit. „A trebuit să navigăm un mediu diferit."

Cu activitate frânată în infrastructură și declin semnificativ pe segmentul de granule, TeraPlast raportează afaceri în scădere în 2023. Profitul s-a prăbușit. „A trebuit să navigăm un mediu diferit."
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 feb 2024

Grupul TeraPlast a realizat anul trecut un câștig pretaxare EBITDA de 51,2 milioane lei, cu 3% mai mic decât cel din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News

TeraPlast Bistrița (TRP) raportează pentru anul 2023 venituri din contractele cu clienții de 672,33 milioane lei, cu 5,45% mai mici decât cele de 711,12 miliane lei din exercițiul financiar precedent. Compania raportează o scădere semnificativă pentru divizia de granule.

„Rezultatele reflectă condițiile economice dificile, cu scăderea cererii pe o parte dintre piețele pe care activăm, ceea ce pentru noi a însemnat direcționarea efortului către menținerea volumelor, a cotelor de piață și a marjelor”, spune Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. „A trebuit să navigăm un mediu diferit față de cel pe care l-am previzionat la începutul anului 2023, determinat în principal de avansul mai lent al lucrărilor de infrastructură, al reabilitărilor rezidențiale și de scăderea cererii pentru granule.”

EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”

În același interval de raportare, cheltuielile cu materiile prime au coborât cu 15,52%, la 427,34 milioane lei, de la 507,04 milioane lei, iar cheltuielile cu beneficiile angajaților au avansat cu 13,76%, la 95,07 milioane lei, de la 83,55 milioane lei.

Astfel, rezultatul exercițiului s-a prăbușit de peste 14 ori, la 1,14 milioane lei, de la 16,45 milioane lei în anul 2022.

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

La data de 31 decembrie, TeraPlast avea active totale de 754,82 milioane lei, în creștere cu 14,00% față de cele de 661,55  milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În aceeași perioadă, datoriile totale s-au majorat cu 25,58%, la 442,14 milioane lei, de la 352,07 milioane lei.

Titlurile TeraPlast s-au aflat pe un trend puternic descendent în piață, dar în prezent se află pe o traiectorie de recuperare. La ultima valoare de închidere de 0,6180 lei/acțiune compania are o capitalizare bursieră de 1,34 miliarde lei (270,86 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
bvb
bursa