Până la promovarea derivatelor BVB, o companie internațională aduce la tranzacționare un intrument financiar care are la bază un indice al pieței românești

Până la promovarea derivatelor BVB, o companie internațională aduce la tranzacționare un intrument financiar care are la bază un indice al pieței românești

Sursa foto: Ivan Remitski / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 feb 2024

Raiffeisen Internațtonal a lansat la cota BVB un certificat care are ca reper indicele ROTX promovat la Viena pentru măsurarea performanței acțiunilor românești. Emitentul are, totuși, un istoric de a aduce produse ilichide.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București are în vedere promovarea unor instrumente derivate lichide pe propria platformă, însă până la acest moment startul este furat de un jucător extern. Raiffeisen International a lansat la BVB un certificat denominat în lei care are la bază un indice de acțiuni cotate pe piața de capital locală.

Instrumentul financiar, cu simbolul RBROTX, replică structura indicelui ROTX, alcătuit în anul 2005 de Bursa de Valori din Viena pentru a surprinde evoluția celor mai lichide acțiuni românești și este afișat și de BVB. Acesta are în structura cu cel mai mare procentaj, de 20,81%, pentru acțiunile Erste (EBS), ca titluri internaționale listate la București, însă, în rest, are emitenții obișnuiți ai indicelui BET.

GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni

Certificatul, promovat la un preț de referință de 31,90 lei pe titlu, are un multiplicator de 0,001 și este fără barieră, fiind fără dată a expirării. Deocamdată, nu au apărut mușterii. În prima zi pe bursă nu s-au făcut tranzacții și nici la început de săptămână nu a cotat nimeni.

La drept vorbind, nu este surprinzător. Un certificat care replică același indice, dar care este denmominat în euro, listat încă din anul 2010 tot de Raiffeisen Internațional (RCROTX), este ilichid. La acest început de an s-au făcut tranzacții sporadice în sesiunile din 16 și 23 ianuarie, dar pentru a vedea precedentele transferuri trebuie să ne întoarcem în timp, tocmai în aprilie 2023 și în mai 2022.

TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom

Este un avertisment pentru BVB că investitorii, deși așteaptă o piață a derivatelor și sunt deschiși, pot fi selectivi atunci când este vorba de calitatea sau nivelul de notorietate al produsului, într-o piață cu concurență internațională în care prezențe locale precum cele ale XTB și Admiral Markets aduc derivate pe indici cu execuție bună, spreaduri foarte mici, swapuri puțin costisitoare.

În acest răstimp, Bursa își urmează propriul drum, în care avizarea Contrapărții Centrale este piatra de temelie pentru o piață a derivatelor cu mulți participanți. Directorul Adrian Tănase a spus în discuții cu Profit.ro de la finalul anului trecut că sunt persepctive pentru autorizarea instituției care gestionează riscul de contraparte și promovarea segmentului de derivate la BVB pentru indici, acțiuni și contracte pe energie chiar din prima parte a acestui an.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

Totuși, surse din piața financiară au declarat pentru Profit.ro că orizontul ar putea fi mai îndepărtat și că, la o întâlnire cu reprezentanții proiectului de Contraparte Centrală, Banca Națională a României a ridicat unele avertismente cu privire la pașii care trebuie urmați pentru activarea acesteia, astfel încât realitatea derivatelor lichide românești să fie împinsă în viitor pentru cel puțin câteva trimestre.

Până atunci, piața arată deschidere și certificatele de tip turbo promovate de BRK Financial Group (BRK), în special cele pe indicele american Dow Jones Industrial Average, arată lichiditate foarte bună la momente-cheie pe bursele internaționale, unele depășind pragul unor schimburi de 1 milion de lei, greu de trecut în multe ședințe chiar pentru acțiuni din structura indicelui BET.

Hidroelectrica vrea să cumpere proiecte eoliene și solare de peste 270 MW CITEȘTE ȘI Hidroelectrica vrea să cumpere proiecte eoliene și solare de peste 270 MW

Raiffeisen are mai puțin succes cu produsele sale. Certificatul care replică structura indicelui german DAX, de asemenea, se tranzacționează sporadic, la fel ca și cel care copiază indicele EuroStoxx 50.

Mai mult succes are derivatul cu activ suport indicele american S&P500, care are frecvență zilnică. Totuși, cu excepția unei sesiuni din 31 octombrie, în care a adunat schimburi de aproape 390.000 de lei, limita unor transferuri de 50.000 de lei nu a mai fost depășită niciodată în ultima jumătate de an și în cele mai multe ședințe nu este vorba decât despre câteva mii de lei.

Bursa bate pasul înapoi în ceea ce privește transparența. Ce emitenți dezamăgesc CITEȘTE ȘI Bursa bate pasul înapoi în ceea ce privește transparența. Ce emitenți dezamăgesc

Contractul de tip short pe prețul petrolului Brent (RCSBRE), lansat în 2010, nu mai are tranzacții din anul 2020, ratând un moment de lichidizare din trecut. În anul 2016, unul de oscilații puternice ale cotațiilor internaționale ale țițeiului, acesta atrăgea investitorii de la BVB, dar retragerea intempestivă a derivatului geamăn pentru contracte long (RCBRE), cu granularitate mai bună, a făcut ca interesul să se disipeze. Raiffeisen a răscumpărat la Viena certificatele rămase în portofoliile clienților care au făcut cereri, dar lichiditatea nu s-a reîntors în piață pentru certificatul short rămas răzleț.

Istoricul acestor produse structurate "made in Austria" ne spune că noul ceriticat care replică indicele ROTX nu are potențialul de a concura derivatele proprii ale BVB atunci când acestea vor fi venit. Pentru expunerea pe indicele ROTX, de asemenea, nu este o oportunitate singulară. BT Asset Management, divizia de administrare a activelor financiare din Grupul Banca Transilvania, are propriul său fond de investiții destinat copierii respectivului indice, cu o posibilitate de deviere de până la 75% prevăzută în prospect.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
derivate
raiffeisen international
brk financial
adrian tanase