Sesiune „roșie” la bursă. Acțiunile Transgaz dau peste bord câștigul din prima zi după sosirea acțiunilor gratuite

Sesiune „roșie” la bursă. Acțiunile Transgaz dau peste bord câștigul din prima zi după sosirea acțiunilor gratuite

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mai 2023

După o etapă de mișcări neconcludente, bursa românească a avut o ședință mai clară de deprecieri, în care 8 titluri din cele mai tranzacționate acțiuni au închis sub nivelurile de referință.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Investitorii de la New York Stock Exchange s-au activat la vânzare după ultima ședință de politică monetară a Rezervei Federale Americane și indicele Dow Jones Industrial Average a fost respins, din nou, către reperul de 33.000 de puncte.

Este contextul în care și la Bursa de Valori București am consemnat o sesiune negativă. Nu a fost vorba neapărat de o presiune la vânzare, cât de prezența slabă a cumpărătorilor, trădată de rulajul de numai 30,41 milioane lei (6,17 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Profitul OMV Petrom pune frână în primul trimestru al anului CITEȘTE ȘI Profitul OMV Petrom pune frână în primul trimestru al anului

Tabloul indicilor a fost generalizat în nuanțe de roșu, excepție fiind staționarea la nivelul de 50.907,44 de puncte a indicelui financiar BET-FI: -0,72% pentru indicele compozit BET-XT, -1,71% pentru indicele energetic  BET-NG  și -0,73% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.158,77 de puncte a trecut sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Sesiune „roșie” la bursă. Acțiunile Transgaz dau peste bord câștigul din prima zi după sosirea acțiunilor gratuite

Un declin mai atenuat decțât restul pieței, de 0,21%, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 18,95 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 11,46 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,17%, până la prețul de 11,98 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,24 milioane lei.

Evergent Investments acordă un dividend cu randament de 6,5% CITEȘTE ȘI Evergent Investments acordă un dividend cu randament de 6,5%

La declinul pieței, un rol important l-au avut deprecierile acțiunilor producătorilor de gaze naturale: -1,10%, până la prețul de 0,4836 lei/acțiune, petru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit cea de-a 2 activitate a zilei, de 8,08 milioane lei, și -0,52%, până la prețul de 38,20 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au cumulat schimburi de 3,13 milioane lei.

Tot la capitolul energie, pe transferuri de 1,40 milioane lei, titlurile Transgaz (TGN) au suferit o cădere abruptă, de 9,62%, până la prețul de 20,20 lei/acțiune, în oglindă cu saltul de 11,64% din prima ședință de după distribuirea acțiunilor gratuite aferentă majorării de capital în valoare de 1,76 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
transgaz
romgaz