Stafia desființării Pilonului 2 încă bântuie piața. Bursa nu regăsește resurse pentru revenire după scăderea din iunie. Indicele BET rămâne pe minimele ultimelor 3 luni

Stafia desființării Pilonului 2 încă bântuie piața. Bursa nu regăsește resurse pentru revenire după scăderea din iunie. Indicele BET rămâne pe minimele ultimelor 3 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iul 2017

Deși a început pe o tendință pozitivă, piața de la București nu a putut realiza o revenire din minimele locale, până la finalul sesiunii indicii principali ajungând în apropierea reperelor de tranzacționare de la finele ședinței de tranzacționare de vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O stafie bântuie bursa românească. Perspectiva desființării fondurilor de pensii administrate privat constituite obligatoriu, amintită săptămâna trecută de noul ministru de finanțe Ionuț Mișa, încă pune presiune pe piață deși liderul majorității, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose au negat un proiect prezentat în liniile generale de șeful MFP.

Piața a schițat o revenire la debutul sesiunii de astăzi când indicele reprezentativ BET era cu 1% peste referință. Susținerea la cumpărare a lipsit, însă, pentru o ridicare a cotațiilor în toată piața. De altfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de 37,11 milioane lei (8,14 milioane euro), a fost la jumătate față de mjai multe ședință de tranzacționare de la finele lunii iunie. În aceste condiții, indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 7.856,03 puncte, în urcare cu numai 0,01% peste valoarea de închidere de vineri, un minim al pieței în ultimele 3 luni. De asemenea, indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,08%.

CONFIRMARE Premierul Tudose: Proiectul FSDI va fi trimis Eurostat. Ministrul Fifor: Fondul va putea vinde acțiuni de la companii de stat CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Premierul Tudose: Proiectul FSDI va fi trimis Eurostat. Ministrul Fifor: Fondul va putea vinde acțiuni de la companii de stat

Este un eșec al pieței de la București pentru că pe bursele mature europene a fost o zi favorabilă: +1,45% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,88% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,47% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,22% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Prin contrast, închiderile au fost neconcludente pentru principalele piețe din Europa Centrală și de Est: +1,04% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,21% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,09% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de aproape 4 milioane de euro pe acțiunile Romgaz

Aproape jumătate din activitatea de tranzacționare de astăzi a fost reprezentată de transferurile însumând 18,18 milioane lei pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), în condițiile în care emitentul s-a aflat cu o zi înainte de data de înregistrare pentru încasarea dividendelor cumulate de 3,82 lei/acțiune. Cotația a urcat cu 0,49%, până la prețul de 30,90 lei/acțiune care conferă titlurilor un randament net al dividendului de 11,74%.

Sectorul financiar a luat fața multor acțiuni din domeniul energiei

Al doilea rulaj al zilei, de 7,89 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care și-au continuat parcursul negativ cu un declin de 0,56%, până la prețul de 2,67 lei/acțiune, nivel deja cu 11,00% sub maximul de 3,00 lei/acțiune care conferea instituției de credit o capitalizare de piață de 10,94 miliarde euro (2,39 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a avut o evoluție similară, cotația coborând cu 0,45%, până la prețul de 13,42 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,66 milioane lei pe piața reglementată. Pe același emitent a fost realizată și singura tranzacție specială din piața deal cu 50.000 de titluri, în valoare de 678.000 de lei.

Tot din sectorul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 1,20%, până la prețul de 0,8400 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,09 milioane lei, ceea ce a tras în sus indicele financiar BET-FI, pentru o închidere la nivelul de 32.607,66 puncte, în revenire cu 0,39 față de sesiunea precedentă.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,16%. Pe acest segment, transferuri cu puțin peste 1 milion de lei s-au mai realizat cu titlurile Transgaz (TGN) și OMV Petrom (SNP), care s-au depreciat cu 0,56% și, respectiv 0,35%.

Au sfidat piața, cu o creștere de 2,51% titlurile MedLife (M), pe un rulaj de 1,17 milioane lei, care au închis la nivelul de 36,70 lei/acțiune, cu 41,15% peste prețul ofertei publice care a adus la cota BVB acest emitent în luna decembrie a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
romgaz
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
mfp
fonduri de pensii