„Taurii” împing bursa în sus. Cotațiile sunt mișcate, însă fără volume. Atacarea maximelor post-criză este incertă

„Taurii” împing bursa în sus. Cotațiile sunt mișcate, însă fără volume. Atacarea maximelor post-criză este incertă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 mai 2018

Bursa românească a avut o nouă sesiune de apreciere, având protagoniste acțiunile care au avut cea mai intensă activitate de tranzacționare în ultimul timp, cele ale OMV Petrom și BRD Groupe Société Générale, tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Corecție abruptă și apoi 7 sesiuni de oscilații neconcludente undeva cu 2,50-3,00% sub maximele post-criză atinse la finele săptămânii trecute. Astăzi, bursa românească părea a da semn că vrea să evadeze în sus, însă mișcarea are deocamdată puțină credibilitate. Evadarea tehnică nu este decisivă, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,68 milioane lei (4,03 milioane euro).

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,68%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică apropiată, +0,70%, închizând la nivelul de 8.811,22 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele nu a trecut decisiv peste aglomerarea de medii mobile relevante în proporții Fibonacci în jurul cărora a oscilat ultimele ședințe, dar lumânarea lungă verde are conotații pozitive pentru piață. Ziua de mâine este decisivă pentru a se vedea dacă investitorii vor să arunce indicele într-un rally către noi maxime.

„Taurii” împing bursa în sus. Cotațiile sunt mișcate, însă fără volume. Atacarea maximelor post-criză este incertă

Contextul a fost pozitiv. Deși indicele acțiunilor blue-chip europene a avut o închidere indecisă, aproape de nivelul de referință, în rest indicii principali de pe continent au avut aprecieri, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,50% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,62% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,95% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,31% pentru indicele PX de la Praga.

Meciul dintre Mihai Fercală și Constantin Frățilă se termină nedecis într-o AGA în care cei doi și-au aruncat acuzații grave. Cuvântul „infractor”, pronunțat de peste 100 de ori. Nici soțiile combatanților nu au scăpat CITEȘTE ȘI Meciul dintre Mihai Fercală și Constantin Frățilă se termină nedecis într-o AGA în care cei doi și-au aruncat acuzații grave. Cuvântul „infractor”, pronunțat de peste 100 de ori. Nici soțiile combatanților nu au scăpat

La București, piața a fost tractată din nou de creșterea cu 1,81% a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au fost cele mai tranzacționate astăzi cu 3,63 milioane lei. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare din această primăvară că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. Prețul de închidere de azi de 0,3650 lei/acțiune este cu 13,53% peste valoarea de atunci.

Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au fost favorizate de depășirea în prima parte a sesiunii londoneze de astăzi a unui nou maxim al ultimilor 3 ani și jumătate, în zona de 78,00 dolari/baril de către țițeiul Brent.

Nu au fost aprecieri în linie pe segmentul energetic al cărui indice BET-NG a câștigat 0,67%. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat pe nivelul de preț de 37,00 lei/acțiune pe volume echivalente cu aproximativ 726.000 de lei, iar titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 0,56%, până la prețul de 10,70 lei/acțiune, cu numai 3,28% peste minimul la închidere de la listarea acestui emitent în vara lui 2014 și până în prezent, consemnat chiar la finele lunii trecute. Pe acest emitent a fost realizată și cea mai importantă tranzacție specială a zilei, în valoare de 2,90 milioane lei.

EXCLUSIV Romcarbon Buzău vizează creșterea volumelor de vânzare, cel mai bun antidot la costurile sporite, într-o piață a muncii ostilă. „Toți vor să plece afară” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romcarbon Buzău vizează creșterea volumelor de vânzare, cel mai bun antidot la costurile sporite, într-o piață a muncii ostilă. „Toți vor să plece afară”

AL 2-lea rulaj al zilei, de 2,87 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au depreciat cu 0,69%, până la prețul de 14,30 lei/acțiune, pe transferuri de 2,87 milioane lei. Cotația nici acum nu s-a ajustat integral cu valoarea dividendului brut de 1,64 lei/acțiune a cărei plăți începe din data de 31 mai, conform unei notificări de astăzi a instituției de credit.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), care s-a apreciat cu 1,35%, până la prețul de 2,6300 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,69 milioane lei.

Pe segmentul fondurilor închise de investiții, al căror indice BET-FI a urcat cu 0,36%, până la nivelul de 39.182,67 de puncte, titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,83%, până la prețul de 0,9680 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 853.000 de lei, au predat ștafeta lichidității către titlurile SIF Transilvania (SIF3). Acestea s-au apreciat cu 1,40%, până la prețul de 0,2170 lei/acțiune, pe transferuri de 1,16 milioane lei. Cotația s-a aflat pe o tendință descendentă în ultimele luni, în contextul în care piața a primit cu reticență perspectiva consolidării acțiunii nominale, operațiune care a fost votată în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la sfârșitul lunii trecute. De la publicarea convocatorului cu respectiva propunere și până în prezent, cotația a scăzut cu 9,58%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
omv petrom
bvb
bursa
electrica
fondul proprietatea
sif transilvania