Teama de o nouă recesiune globală alimentează un val de vânzări în piețe

Teama de o nouă recesiune globală alimentează un val de vânzări în piețe
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 sep 2015

Indicii Bursei de la New York au dat peste bord jumătate din avansul de la începutul săptămânii trecute. Neliniștea investitorilor este că economia va fi trasă în jos de China.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Trei ședințe de tranzacționare consecutive de scădere în piețele asiatice au clătinat, în cele din urmă, încrederea investitorilor activi pe Bursa de la New York. Aceștia au precipitat ieri un nou val de vânzări, scăderea, cu deprecieri marginal sub 3% ale principalilor indici. "Incertitudine și frică", sunt cuvintele cu care a caracterizat recția pieței americane Jim Bianco, de la Bianco Research, într-o intervenție pentru Blomberg TV. Sursa acestor temeri? Frânarea violentă a economiei Chinei, țară în care autoritățile par a lua măsuri din ce în ce mai disperate pentru a contracara efectele celeui mai slab avans economic din ultimul sfert de veac.

Riscul? A doua economie a lumii poate trage după ea mai multe țări în curs de dezvoltare. "Este criza piețelor emergente din anul 2015", pune un prim verdict Dominic Rossi, care în calitate de global chief investment officer of equities la Fidelity Worldwide Management, are în administrare 290 miliarde de dolari. Este multă durere care așteaptă aceste economii, a mai declarat acesta pentru Reuters.

Scăderile de ieri din piața americană, anulează jumătate din avansul consemnat la finele săptămânii trecute. Indicele Dow Jones Average Industrial a închis la nivelul de 16.058,35 puncte, cu 2,84% sub referință, pe fondul unor temeri sporite de o posibilă recesiune globală care s-a constituit ca motor și pentru coborârea din nou a prețului petrolului de tip West Texas sub nivelul de 45 dolari pe baril.

Este tumultul care este trădat de volatilitate. Fondul închis (ETF) care are la bază structura indicelui VIX (care măsoară oscilațiile din piață - și implicit teama investitorilor - în funcție de cotația din piața opțiunilor) a ajuns la maximul de la lansare, după o succesiune de avansuri care au trecut prin lichiditatea pieței, atenționează Zero Hedge. Tot portalul financiar menționează și creșterea explozivă a celuilalt indice al fricii, Arms (TRIN), lansat în anul 1967. Cum interpretăm vânzările din piață? "Aceasta arată aversiunea la risc în mijlocul spaimelor privind creșterea economică globală care a condus la noi fluxuri negative de numerar către piețele emergente", explică pentru Bloomberg Daniel Chan, administrator de fonduri în Hong Kong pentru Rays Capital Partners Ltd. Sunt temeri care par a se fi atenuat parțial în sesiunea asiatică din această noapte în care indicele japonez Nikkei 225 a urcat cu 1,09%, cel al pieței de la Hong Kong cu 0,70%, în timp ce avansul indicelui Shanghai Composite, reprezentativ pentru piața chineză, a fost foarte firav, de 0,35%.

viewscnt
Afla mai multe despre
recesiune
bursa de la new york
china