Titlurile de stat germane cu scadența la 2 ani ating un minim al dobânzilor de -0,39%

Titlurile de stat germane cu scadența la 2 ani ating un minim al dobânzilor de -0,39%

Ministerul de Finanțe al Germaniei primește bani de la investitori când se împrumută.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 nov 2015

Emisiunile trezoreriei Germaniei cu această maturitate se tranzacționează cu randamente negative încă de la începutul anului, fiind percepute de investitori ca instrumente financiare de refugiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Perspectiva dobânzilor negative avasantă de mai multe ori în piețele financiare nu mai este o poveste. Deja emitenți considerați siguri precum finanțele publice germane emit titluri cu randamente sub zero. La acest sfârșit de săptămână, titlurile de stat ale Germaniei cu scadența la 2 ani se tranzacționează în piața secundară la prețuri care se traduc prin randamente la minime istorice. Din august 2014, acestea sunt negative, iar dobânda anuală a acestor instrumente a scăzut la -0,387% ieri și la această ora încă graficul Bloomberg indică un nivel de -0,382%.

Aparent un paradox, însă, cel puțin marile instituții de credit pot considera atractivă această formă de plasament chiar și la aceste dobânzi comparativ cu reperul de -0,40% stabilit la ultima ședință de politică monetară a boardului Băncii Centrale Europene pentru facilitatea de depozit.

Ultimul maxim relativ pe dobânzi, în zona de 1,90%, a fost consemnat în aprilie 2011, de atunci randamentele bonurilor de tezaur germane cu maturitate de 2 ani coborând pe un trend descendent constant. Dobânzile anualizate pentru aceste instrumente au fost sub 0,50% în 2012, an în care au intrat pentru prima oară, tangențial, și în teritoriu negativ. De acum 15 luni, randamentele titlurilor de stat ale Germaniei cu scadența la 2 ani sunt mai mici de zero, iar din ianuarie 2015 au coborât decisiv sub reperul de -0,10%.

La sfârșitul acestei veri, Albert Edwards, șeful diviziei de strategie globală a băncii franceze Societe Generale, afirma că, pe fondul presiunilor deflaționiste din țările vestice, dobânzile ar urma să coboare puternic în teritoriu negativ. El preconiza că inclusiv notele de trezorerie ale SUA cu maturitate de 10 ani vor atinge niveluri sub -1%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
titluri de stat
bce
banci
ue
dobanzi
ue
albert edwards
societe generale
randamente