Transelectrica vine cu două propuneri de dividend pentru repartizarea profitului net obținut anul trecut. Reacție negativă în piață

Transelectrica vine cu două propuneri de dividend pentru repartizarea profitului net obținut anul trecut. Reacție negativă în piață

Sursa foto: Pogonici / dreamstime.com

scris 24 mar 2017

Transelectrica propune acționarilor un dividend brut de 1,881 lei/acțiune, cealaltă variantă fiind pentru un dividend de 2,257 lei/acțiune, randamentele nete fiind de 5,50% și, respectiv, de 6,60%.

Transportatorul de energie electrică Tanselectrica (TEL) va aloca fie 137,88 milioane lei pentru dividende, fie 165,44 milioane lei, în funcție de votul acționarilor din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 27 aprilie. Raportate la ultimul preț de închidere, de 32,50 lei/acțiune, din sesiunea de tranzacționare de ieri de la BVB, cele două propuneri ar da dividendelor randamente nete de 5,50% și, respectiv, 6,60%.

Interesant este că, deși profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit este de 278,82 milioane lei, interpretatea contabilă a Transelectrica este că suma de 165,44 milioane lei reprezintă acordarea a 90% din profitul net, conform memorandumului guvernamental de la începutul acestui an.

OMV Petrom distribuie 81% din profit sub formă de dividende. Aproape 850 milioane de lei vor merge către acționari CITEȘTE ȘI OMV Petrom distribuie 81% din profit sub formă de dividende. Aproape 850 milioane de lei vor merge către acționari

Conform propunerii Consiliului de Administrație, 16,95 milioane lei, echivalentul a 5% din câștig, ar trebui să meargă către rezerva legală. Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit este de 27,46 milioane lei, iar la capitolul alte repartizări prevăzute de lege – venituri realizate în anul 2016 din alocarea capacității de interconexiune sunt prinse 50,58 milioane lei. Alte 6,46 milioane lei ar urma să reprezinte participarea salariaților la profit.

Diferența între cele două propuneri o reprezintă alocarea către dividende și cea pentru „alte rezerve constituite ca surse proprii de finanțare” și care, în prima variantă, se ridică la 39,48 milioane lei, în timp ce în cea de-a doua este de numai 11,92 milioane lei.

Reacția este negativă în piață. Acțiunile au scăzut astăzi și cu aproape 5% puțin după prânz, la câteva minute de la publicarea anunțului emitentului. La ora 12.45, cotația era în zona de 31,60 lei/acțiune, cu 2,77% sub referință, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

Celălalt transport energetic, Transgaz (TGN), a surprins inițial piața când a venit cu o propunere de distribuire de de dividende reprezentând cu puțin peste 50% din profitul net de 594,36 milioane lei, însă a revenit asupra acesteia câteva ore mai târziu, avansând o repartizare echivalentă cu 90% din rezultatul net pe 2016, conform memorandumului guvernamental.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
dividende
bvb
bursa