ASF îl amendează cu 7.000 de lei pe președintele Romcab pentru întârzierea în raportările financiare

ASF îl amendează cu 7.000 de lei pe președintele Romcab pentru întârzierea în raportările financiare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mar 2017

Președintele CA al Romcab, Zoltan Prosszer, a fost sancționat de supraveghetorul pieței pentru că emitentul a raportat cu întârziere intrarea în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce a suspendat de la tranzacționare societatea Romcab Târgu Mureș și a sesizat procurorii DIICOT în acest caz, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat la începutul acestei săptămâni și o sancțiune de piață. Este vorba despre o amendă de 7.000 de lei acordată președintelui Zoltan Prosszer pentru raportarea în mai mult de 24 de ore a solicitării intrării în insolvență a societății, o decizie cu impact important pe piață.

Este o reacție a ASF față de respectarea obligațiilor aferente pieței reglementate de capital de către Romcab, protagonista unui picaj de peste 80% a acțiunilor sale la cumpăna dintre ani, pe fondul acumulării unor probleme în jurul datoriilor de 925,35 milioane lei ale companiei.

ASF avizează distribuirea de numerar a Fondului Proprietatea CITEȘTE ȘI ASF avizează distribuirea de numerar a Fondului Proprietatea

Cazul pentru care supraveghetorul pieței a aplicat sancțiunea nu este singular. Emitentul a întârziat, de asemenea, mai multe săptămâni, să raporteze către piață existența a peste 100 de incidente de plată înregistrate în Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională, precum și asupra unor întârzieri cu plata salariilor documentate de Profit.ro din mai multe surse.

În piață a existat frustrarea că banca americană de investiții Morgan Stanley, care se afla în acționariatul producătorului de cabluri din fibră optică încă din anul 2007, cu o participație de 22,87%, și-a inițiat ieșirea din societate într-un moment în care cea mai mare parte a acționarilor nu a fost informată asupra unor elemente majore în viața societății, precum ratarea plății unor bilete la ordin emise în principal de Banca Transilvania și Banca Comercială Feroviară.

Companiile se trag la bursă una pe alta. Președintele de la MedLife spune că a fost contactat de șefii unor firme care vor să se listeze CITEȘTE ȘI Companiile se trag la bursă una pe alta. Președintele de la MedLife spune că a fost contactat de șefii unor firme care vor să se listeze

Un grup de acționari ai Romcab, membri ai Investors Club din București, au sesizat la jumătatea lunii februarie atât Bursa de Valori București, cât și ASF, pentru faptul că emitentul listat la cota pieței reglementate a încălcat atât legea pieței de capital, cât și codul BVB în ceea ce privește informarea în timp util a pieței asupra unor evenimente importante din viața societății.

Neliniștea din piață a fost amplificată de faptul că acționari minoritari ai companiei nu au putut contacta conducerea companiei la jumătatea lunii trecute. Profit.ro a încercat atunci, de asemenea, să obțină informații de la societate, însă persoana de legătură pentru relația cu investitorii nu răspundea la numărul de mobil, iar la telefonul indicat de emitent pe portalul Bursei de Valori București nu răspundea decât agentul de pază de la „Poarta1”.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Romcab a prins pe picior piața și în ceea ce privește raportarea financiară. Astfel, conform rezultatelor anuale preliminare, Romcab a înregistrat în 2016 pierderi catastrofale, de 178,23 milioane lei, de 10 ori mai mari decât întreaga valoare de piață a companiei la retragerea acesteia de la tranzacționare, după ce la 9 luni raportase un profit net de 39,59 milioane lei.

Acesta este contextul în care compania și-a cerut insolvența la Tribunalul Specializat din Târgu Mureș, însă informația cu privire la acest moment a venit iarăși foarte târziu în piață, atrăgând inclusiv sancțiunea dispusă de ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
romcab
asf
zoltan prosszer
bursa
bvb
diicot
bnr
amenda
sanctiuni
morgan stanley