ULTIMA ORĂ Acțiunile băncilor europene se prăbușesc după turbulențele de pe piața americană

ULTIMA ORĂ Acțiunile băncilor europene se prăbușesc după turbulențele de pe piața americană
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2023

Acțiunile băncilor europene au înregistrat vineri dimineața cel mai mare declin din ultimele nouă luni, afectate de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul bancar american, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 4,2%, pregătind terenul pentru cel mai mare declin înregistrat într-o singură zi după începutul lunii iunie 2022, în condițiile în care acțiunile Deutsche Bank s-au prăbușit cu 9,85% în timp ce titlurile Commerzbank au pierdut 6,12%, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA

La bursa de la Paris, acțiunile Société Générale au pierdut 5,14%, acțiunile BNP Paribas au scăzut cu 4,33% iar titlurile Crédit Agricole au pierdut 3,35%. În alte părți din Europa, acțiunile băncii britanice au înregistrat un declin de 5,04%, acțiunile băncii italiene Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,24% iar cele ale băncii elvețiene UBS au scăzut cu peste 4%.

Toate aceste scăderi au început joi seara pe Wall Street, cu o cădere de 6,20% pentru acțiunile Bank of America, una de 6,18% pentru Wells Fargo și un declin de 4,10% pentru acțiunile Citigroup.

Majoritatea analiștilor sunt de părere că aceste căderi au legătură cu anunțul grupului bancar SVB Financial Group, partener bancar important pentru sectorul tehnologic, privind o majorare importantă de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari. Prin această operațiune, SVB încearcă să își consolideze situația financiară, afectată de retragerile clienților. De asemenea, SVB a vândut în mod precipitat un portofoliu de obligațiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, pentru a acoperi solicitările deponenților care au vrut să își retragă economiile.

Neil Wilson, analist șef la Markets.com, este de părere că acest episod ar putea să fie paiul care a rupt spatele cămilei pentru bănci, după îngrijorările cu privire la majorarea dobânzilor și situația fragilă în care se află economia americană.

De asemenea, acest episod a scos în evidență cât de vulnerabile sunt băncile, multe dintre ele fiind ținute pe linia de plutire de fonduri publice după criza financiară globală din urmă cu un deceniu. Criza financiară globală și consecințele economice ale pandemiei au determinat băncile centrale și guvernele să tipărească mii de miliarde de dolari pentru a susține economiile dar până acum aceste lichidați nu au fost retrase de pe piață. 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
bursa
banci