ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea lansează ofertă de răscumpărare pentru 200 milioane acțiuni, la un preț cu 10% peste cel de piață. Operațiune de 278 milioane lei

ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea lansează ofertă de răscumpărare pentru 200 milioane acțiuni, la un preț cu 10% peste cel de piață. Operațiune de 278 milioane lei

Sursa foto: Bang Oland / dreamstime.com

scris 22 ian 2020

Fondul Proprietatea va derula în perioada 29 ianuarie -  4 martie o ofertă de buy-back în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, la un preț de 1,3900 lei/acțiune. Precedenta operațiune derulată în august a avut un grad de suprasubscrere de 31 de ori.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Fondul Proprietatea (FP) vizează răscumpărarea unui număr de până la 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social, în cadrul unei oferte publice pentru care a primit astăzi avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Pachetul vizat de operațiunea intermediată de Swiss Capital ar urma să reprezinte nu mai puțin de un sfert din cele 800 milioane de titluri pentru care Fondul are de la jumătatea lunii noiembrie aprobarea acționarilor să le răscumpere în 2020.

Prețul operațiunii de piață este de 1,3900 lei/acțiune, cu 10,75% peste cel de 1,2550 lei/acțiune al închiderii de ieri de BVB, nivel la care valoarea totală a ofertei se ridică la 278,00 milioane lei (58,17 milioane lei). Subscrierile se vor putea realiza în perioada 29 ianuarie - 4 martie inclusiv la Londra unde Fondul este listat secundar, la un preț în dolari americani echivalent cu 69,50 lei pentru un certificat de depozit (GDR).

Cotațiile Transgaz s-au depreciat cu 12% în ultima lună, anulând aprecierea din cele 10 luni precedente. Care sunt cauzele CITEȘTE ȘI Cotațiile Transgaz s-au depreciat cu 12% în ultima lună, anulând aprecierea din cele 10 luni precedente. Care sunt cauzele

Precedenta ofertă de acest tip a fost derulată de emitent în august 2019 pentru un număr de 150,00 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 1,65% din capitalul social. Compania financiară americană Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al FP, a anunțat că în cadrul operațiunii de piață au fost strânse subscrieri pentru un număr de 4,67 miliarde acțiuni, respectiv de 31,1 ori mai mare decât cel ofertat. La data tranzacției de 20 august au achiziționate 90,06 milioane acțiuni procesate pe piața de la BVB, în timp ce alte 59,94 milioane de acțiuni vor fi răscumpărate în baza certificatelor de depozit (GDR) subscrise pe piața londoneză, unde Fondul este listat secundar. Indicele de alocare este de 0,0321049232.

Titlurile dobândite în cadrul programului de răscumpărare urmează să fie anulate, iar aportul la capitalul social urmează să fie returnate către acționari. După Adunările Generale Ordinare ale Acționarilor de la finele lunii iunie, managerul Fondului Proprietatea, sud-africanul Johan Meyer, din partea companiei de administrare Franklin Templeton care a obținut prelungirea mandatului până în anul 2020, declara că societatea nu va ține lichidități în exces pe bilanțurile sale. "Vrem să returnăm numerarul la acționari ca să reducem discountul", afirma acesta.

Este parte a unei politici coerente din partea Fondului, emitent care a distribuit în 10 ani (incluzând 2019) cash către acționari în valoare de 11,97 miliarde lei (3,28 miliarde dolari).

ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea lansează ofertă de răscumpărare pentru 200 milioane acțiuni, la un preț cu 10% peste cel de piață. Operațiune de 278 milioane lei

În acest an au derulat, derulează sau au aprobate de acționari programe de răscumpărări mai multe companii listate la Bursa de Valori București, precum AAGES Târgu Mureș (AAG), Impact Developer & Contractor (IMP), Prodplast București (PPL), Purcari Wineries (WINE), Artego Târgu-Jiu (ARTE) și toate SIF-urile.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
rascumparari
franklin templeton