VIDEO Avertisment de la un miliardar american: Nu vă așteptați ca bursele să revină pe creștere prea curând! S-au spart prea multe baloane speculative deodată

VIDEO Avertisment de la un miliardar american: Nu vă așteptați ca bursele să revină pe creștere prea curând! S-au spart prea multe baloane speculative deodată

Sursa foto: Aleksandr Korotun | Dreamstime.com

scris luni, 09:00

Leon Cooperman, cu activitate de peste două decenii la Goldman Sachs, afirmă că cea mai mare probabilitate este ca bursa americană să stagneze sau să scadă în anul 2023.

Primele zile din acest an au fost de apreciere la New York Stock Exchange, unde indicele S&P500 a depășit reperul de 3.900 de puncte. Este, însă,  o recuperare firavă față de amplitudinea declinului pieței din anul 2022.

Leon Cooperman, investitor în vârstă de 79 de ani, este unul care a anticipat acest șoc, el descriindu-se în urmă cu un an drept un pesimist care are banii investiți în proporție de 100%. Își menține perspectiva negativă, numai că acum observă că nu mai este singur și că majoritatea investitorilor, brokerilor și analiștilor au așteptări de scăderi pentru bursă.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Biofarm CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Biofarm

„Cine se așteaptă la o piață bull pentru perioada următoare se uită într-o direcție greșită”, a declarat la CNBC Cooperman, care la Omega Family are în administrare active de aproximativ 3 miliarde dolari. El afirmă că se sparge o bulă speculativă la scară istorică, ce include o explozie a numărului vehiculelor speciale de investiții de tip SPAC, criptomondele, promovarea opțiunilor cu expirare săptămânală sau chiar zilnică și multiplii de evaluare nebunești la companiile de tehnologie.

„Să mergem către o nouă piață bull curând nu are niciun sens pentru mine”, mai spune Cooperman, care imediat după ce a obținut un MBA la Columbia Business School, în anul 1967, s-a angajat la banca de investiții Goldman Sachs, pentru care a lucrat 22 de ani.

Se pot face, totuși, bani

Investitorul nuanțează, însă, că piața este eterogenă și nu un monolit, astfel încât se vor găsi oportunități de investiții în acțiuni. O piață bear durează în medie un an și în structura indicelui Russell 2000 al companiilor cu capitalizare mică sunt acțiuni care au declin mai mare de 30% față de maxime și peste un an în trendul descendent.

Șanse de numai 5% pentru o creștere substanțială a bursei americane în 2023

În privința pieței, în ansamblul ei, Cooperman este pesimist. „Mă aștept la foarte puțin pentru următorii câțiva ani”, a afirmat investitorul, care în anul 2012 era menționat de Bloomberg Markets ca fiind în Top 50 cei mai influenți profesioniști de pe Wall Street.

El afirmă că vede doar 5% șanse ca indicele S&P500 să depășească nivelul de 4.400 de puncte în 2023. Cea mai mare probabilitate, de 50%, o indică pentru o mișcare neconcludentă, între nivelurile de 3.600 de puncte și 4.400 de puncte, în timp ce 45% este estimarea ca indicele să coboare către niveluri mai apropiate de 3.000 de puncte.

Un deceniu de performanțe sub mediile cunoscute

Nu este numai o reținere față de anul în curs. Burton Malkiel – cel care a influențat decisiv abordarea investitorilor față de piețele financiare prin cartea sa publicată în anul 1973, Haihui pe Wall Street, despre mișcarea aleatoare a burselor – afirmă că este mai probabil ca, în actuala decadă, media creșterilor să nu fie cea cunoscută, de 9-10%, ci de numai 5-6%.

O viziune similară avea și investitorul legendar Steve Druckenmiller care afirma, la un summit de investiții de la finalul anului trecut, că nu ar fi surprins ca după 10 ani să vadă indicii principali de la New York la niveluri foarte apropiate de cele din 2022.

Vom suporta efectul unor politici nebunești

Cooperman consideră că piețele au de digerat efectele perverse ale perioadei prelungite a dobânzilor zero care au dat peste cap economia. Dă exemplul unui manager de fond care a cumpărat în urmă cu câțiva ani o casă cu 1 milion de dolari și care acum valorează 2 milioane de dolari. Cu toate acestea, este captiv în creditul său ipotecar cu dobândă fixă de 3%, imposibil de refinanțat în condițiile actuale, la dobânzi de 2-3 ori mai mari. Practic, nu poate să se mute.

CONFIRMARE Pilonul II de pensii a încheiat 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemului CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Pilonul II de pensii a încheiat 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemului

La începutul lui 2021, el denunța comportamentele viciate din piață, ca efect al măsurilor promovate sub pretextul contracarării pandemiei de COVID-19: „Oamenii stăteau acasă și primeau cecuri de la guvern”, spune miliardarul american, care în 2011 i-a scris o scrisoare deschisă președintelui Barack Obama, acuzându-l că promovează „lupta de clasă”.

Acum este evident că inflația a coborât în zona de 3-4%, astfel încât bursa nu este scumpă prin prisma ratelor de dobândă, spune Cooperman, care provine dintr-o familie de evrei emigrați din Polonia. Totuși, indicatorul P/E, care raportează câștigurile corporațiilor la prețul acțiunilor, este o funcție între ratele de creștere ale profiturilor, dobânzi și încredere. „Problema este lipsa de încredere în sistem pentru că am avut aceste politici nebunești”, a conchis investitorul.

Cooperman a transformat Omega Advisors în firmă de familie după un scandal din anul 2016, în care a fost acuzat de efectuarea unor tranzacții cu informații privilegiate. În anul 2017 a încheiat o înțelegere cu supraveghetorul burselor americane, Securities and Exchange Commission (SEC), plătind o amendă de 4,9 milioane dolari, dar nu a recunoscut că ar fi comis fapta.

viewscnt
Afla mai multe despre
leon cooperman
bursa
sua