Volatilitatea de pe bursele lumii îndeamnă la precauție la BVB. Rulajul de numai 4 milioane lei reflectă indecizia pieței. „Stai departe”, spune un investitor

Volatilitatea de pe bursele lumii îndeamnă la precauție la BVB. Rulajul de numai 4 milioane lei reflectă indecizia pieței. „Stai departe”, spune un investitor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 mar 2018

La Bursa de Valori București am consemnat o sesiune de ezitare, cu indicele BET oscilând în jurul unor repere tehnice importante. Prudența investitorilor față de oscilațiile puternice din piețele financiare internaționale s-a răsfrânt în primul rând asupra volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezultate financiare bune, prefigurarea unor randamente consistente ale dividendelor, detensionarea mediului politic și spulberarea unor rezistențe tehnice lăsau loc unui parcurs pozitiv al bursei românești, pentru atacarea maximelor post-criză. Este mediul extern cel care s-a împotrivit tendinței pe termen scurt, iar indicii de la București au intrat într-o fază de ezitare.

Este nota în care s-a desfășurat și ședința de tranzacționare de astăzi. În fața unei volatilități foarte mari pe bursele lumii, investitorii activi pe piața locală au luat mâna de pe butoane, lucru trădat de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de doar 18,66 milioane lei (4,00 milioane euro), unul dintre cele mai slabe din acest început de an.

Nu este ceva care se vede doar din maniera de tranzacționare. Gândirea jucătorilor din piață este ilustrată concret de Dumitru Miheș, investitor cu portofoliu relevant la BVB și a cărui experiență de peste 20 de ani pe bursă îi spune că este prudent să aștepte clarificarea unei direcții. Mișcările de sens contrar cu mii de puncte ale indicelui Dow Jones Average Industrial îl pun în gardă: „Stai departe!”, spune el pentru Profit.ro. „Toată lumea spune că la noi e bine. Poate că e bine, dar ce e afară, e prăpăd.”

Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016 CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016

Către finalul sesiunii europene, tendința a fost puternică de apreciere pentru activele de risc, iar tabloul bursier al Bloomberg a afișat „verde” pe linie: +0,92% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,65% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,60% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,49% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,69% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,49% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,65% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,37%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,38%, până la nivelul de 8.384,01 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele ezită pe confluența mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) cu  media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), 2 indicatori care definesc tendința pe termen scurt a pieței. Chiar dacă indicele a trecut marginal sub aceste repere, raliul din precedentele săptămâni rămâne intact.

Volatilitatea de pe bursele lumii îndeamnă la precauție la BVB. Rulajul de numai 4 milioane lei reflectă indecizia pieței. „Stai departe”, spune un investitor

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,81 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au avansat cu 1,25%, până la prețul de 2,4350 lei/acțiune. Emitentul a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a răscumpărat un număr de 1,35 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,29 milioane lei. Consiliul de Administrație al băncii a decis răscumpărarea a 10 milioane de acțiuni, reprezentând 40% din totalul de 25 milioane de acțiuni care constituie pachetul programului de buy-back votat în pirmăvara anului trecut de acționari.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,98 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile SIF Moldova (SIF2), care au crescut cu 4,92%, până la prețul de 1,6200 lei/acțiune. Este o mișcare care a influențat și indicele financiar BET.FI, care a supraperformat pieței, cu o apreciere de 1,09%, până la nivelul de 42.075,35 puncte.

CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,04% sub referință, într-o zi cu închideri divergente pentru simbolurile din componența sa. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,14%, până la prețul de 35,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,60 milioane lei. În același timp, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 0,3055 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,25 milioane lei.

O zi negativă a fost însă pentru titlurile Translelectrica (TEL), care au coborât cu 0,81%, până la prețul de 24,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,52 milioane lei și pentru titlurile Electrica (EL), care au pierdut 0,35% pentru o închidere la prețul de 11,54 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,05 milioane lei.

Puțină satisfacție pentru investitorii care au cumpărat în ofertele publice de listare recente

Miheș este atent la contextul de piață. Spune că, în mod normal, acțiunile în care indicatorul P/E care raportează prețul la câștigul companiei are niveluri de 6-7, ar fi trebuit să „zboare”, însă acest lucru nu se întâmplă. Investitorii țin prudenț acțiunile la sol. Miheș înțelege pe deplin rațiunea acestei atitudini: „Ți-e frică să te bagi... Nu știi unde o să se prăbușească...”

Remarcabil pentru actualul stadiu de precauție al pieței este faptul că nu mai puțin de 4 companii din cei 6 emitenți listați recent la BVB, cu excepția MedLife (M) și Purcari Wineries (WINE), se tranzacționează sub prețul ofertelor publice de listare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
sif moldova
electrica
romgaz
dumitru mihes
transelectrica