Volumele revin la BVB. Mai mult în piața deal și pe titlurile bancare. Prăbușirea prețului petrolului trage în jos acțiunea OMV Petrom și implicit bursa

Volumele revin la BVB. Mai mult în piața deal și pe titlurile bancare. Prăbușirea prețului petrolului trage în jos acțiunea OMV Petrom și implicit bursa

Sursa foto: Ashdesign / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 nov 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au coborât cu peste 1,3%, în contextul unei corecții abrupte, cu 4%, a acțiunilor OMV Petrom, care au suferit urmare a căderii accelerate a cotației internaționale a petrolului. Cea mai mare parte a activității de tranzacționare s-a realizat pe titlurile bancare.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Având reprezentare debalansată către zona acțiunilor energetice și de utilități, bursa românească a fost astăzi în suferință în contextul prăbușirii cotațiilor internaționale ale petrolului. La Londra, țițeiul de tip Brent a coborât la începutul sesiunii londoneze chiar și sub reperul de 65,00 dolari/baril un nou minim al ultimelor 9 luni, antrenând unde de șoc în piețele financiare. Impactul este cu atât mai mare cu cât picajul este foarte rapid. Nu mai departe de acum 4 săptămâni, cotația se regăsea cu o treime mai sus, pe fondul neliniștilor legate de introducerea sancțiunilor americane pentru Iran.

Beneficiară a trendului de creștere pe piața „aurului negru”, astăzi, acțiunea OMV Petrom (SNP) a suferit o corecție abruptă, de 4,15%. Cotația de închidere a fost 0,3700 lei/acțiune, încă semnfiicativ peste mediile de tranzacționare din acest an, însă acest șoc al zilei, care s-a produs pe volume mici, echivalente, cu aproximativ 1,45 milioane lei, s-a resimțit cu putere mai mare pe tabloul bursei românești având în vedere procentajul pe care titlurile celei mai importante companii petroliere locale le deține în structura principalilor indici.

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,31%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,38%, până la nivelul de 8.550,55 de puncte. Sub aspect tehnic, în afara lumânării japoneze lungi „roșie” care arată o intensitate a sentimentului negativ, tendința pozitivă încă rămâne în picioare. Indicele este încă peste ultimul minim relativ important consemnat la finele lunii trecute, iar mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci păstrează semnalul de cumpărare, așa cum se vede pe graficul atașat.

Volumele revin la BVB. Mai mult în piața deal și pe titlurile bancare. Prăbușirea prețului petrolului trage în jos acțiunea OMV Petrom și implicit bursa

Bursa de la București a părut mai degrabă conectată la piețele mature de acțiuni din Europa decât la cele regionale, având în vedere parcursul divergent de astăzi al acestora evidențiat pe tabloul Bloomberg: -0,60% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,28% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,52% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,63% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,26% pentru indicele BUX de la Budapesta, și +0,52% pentru indicele PX de la Praga.

Operațiunea \ CITEȘTE ȘI Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 1 reeditat. Dividendul de 1,3 lei/acțiune avizat de Romgaz nu este suficient, Guvernul vrea numai pentru el jumătate de miliard

După 2 sesiuni consecutive cu volume foarte mici, tendința astăzi a fost de revenire a lichidității, însă doar timid. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 31,78 milioane lei (6,82 milioane euro), cu un sfert sub media valorii de tranzacționare zilnice din acest an și asigurat în proporție de peste jumătate de transferurile cu acțiuni bancare, și acelea realizate cu precădere pe piața deal.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai tranzacționate, cu o tranzacție specială în piața deal de 12,13 milioane lei, și schimburi de 3,60 milioane lei în piața reglementată, unde cotația s-a corectat cu 0,42%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,36 miliarde lei (2,44 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un recul de 0,75%, până la prețul de 13,28 lei/acțiune, însă volumele pe acest emitent, incluzând atât un transfer de tip deal și activitatea din piața reglemmentată, au fost sub reperul de 1 milion de lei.

CONFIRMARE Mihai Fercală, șeful de peste 20 de ani de la SIF Transilvania, a fost votat ca președinte al Depozitarului Central CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mihai Fercală, șeful de peste 20 de ani de la SIF Transilvania, a fost votat ca președinte al Depozitarului Central

Pe primul rulaj al zilei de pe segmentul regular, de 4,82 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au aleuncat cu 0,43% sub referință, până la prețul de 35,05 lei/acțiune. La același capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a subperformat pieței, cu un declin de 2,15%, titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 3,54%, până la prețul de 354,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,15 milioane lei, în ziua în care compania a anunțat căderea cu o treime a profitului net, urmare a reducerii tarifelor reglementate, dar și a volumului de gaze naturale transportate. După închiderea ședinței de tranzacționare, emitentul a publicat un convocator pentru o Adunare Generală Ordinară a Acționarilor pe ordinea de zi a căreia Consiliul de Administrație a propus, la solicitarea Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, distribuirea unor dividende în cuantum de 13,47 milioane lei, echivalent pentru  un dividend brut de 1,14 lei/acțiune.

Propulsate recent tot de știrea unui dividend suplimentar, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat și astăzi cu 0,60%, până la prețul de 8,40 lei/acțiune, pe transferuri de 1,42 milioane lei. Producătorul de energie nucleară a raportat astăzi un profit net la 9 luni de aproape 321 milioane lei, cu 28,3% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Sectorul fondurilor închise de investiții listate la BVB a avut o performanță sub media pieței, indicele financiar BET-FI urcând cu 0,67%, până la nivelul de 36.939,61 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a avut o zi de staționare pentru titlurile sale, care au închis la prețul de 0,9450 lei/acțiune o sesiune în care au adunat schimburi de 1,44 milioane lei.

Sud-africanul Johan Meyer, cel care este manager al Fondului a declarat, la finalul Adunării Generale a Acționarilor de astăzi, că a discutat cu potențiali cumpărători ai participației la Hidroelectrica, oferta fiind valabilă doar până la finalul acestei luni. „Nu suntem interesați să vindem ieftin. Pentru a lua în calcul oferte de cumpărare, acestea trebuie să prevadă un preț corect", a declarat Meyer.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz