Scumpirea cu 22% a energiei pe piața contractelor bilaterale a ridicat profitul Nuclearelectrica, compensând scăderea producției centralei Cernavodă

Scumpirea cu 22% a energiei pe piața contractelor bilaterale a ridicat profitul Nuclearelectrica, compensând scăderea producției centralei Cernavodă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 nov 2018

Majorarea cu 22% a prețului mediu al tranzacțiilor cu energie de pe piața concurențială a contractelor bilaterale de la OPCOM în primele 9 luni ale anului a dus la creșterea cu 28,3% a profitului net al Nuclearelectrica, la aproape 321 milioane lei, în pofida scăderii ușoare, cu 1,55%, a producției celor două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La avansul profitului a contribuit și liberalizarea completă a pieței energiei electrice din România, începând cu 1 ianuarie 2018. Prin comparație, în primele 3 trimestre din 2017, 7% din vânzările de energie ale Nuclearelectrica au fost efectuate la preț reglementat, aprobat de ANRE, mai redus decât cele din piața liberă.

În aceste condiții, cantitate de energie vândută de Nuclearelectrica pe piața concurențială a contractelor bilaterale a crescut cu 18%, prețul mediu de tranzacționare de pe această piață avansând cu 22%, în timp ce pe piața spot (pentru ziua următoare și intrazilnică), vânzările companiei au scăzut cu 27%, iar prețul mediu de vânzare – cu 16%.

Președintele Iohannis efectuează astăzi o vizită oficială în Marea Britanie, unde îl așteaptă Theresa May și Prințul Charles CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis efectuează astăzi o vizită oficială în Marea Britanie, unde îl așteaptă Theresa May și Prințul Charles

"Veniturile realizate pe piața de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018 sunt de 1.524.541.244, mai mari cu 1,3% față de veniturile bugetate pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018 și respectiv mai mari cu 10,91% față de realizările din aceeași perioadă a anului anterior", a transmis Nuclearelectrica Bursei de Valori București.

Cheltuielile de exploatare ale companiei au crescut cu 11,51%, la 776,293 milioane lei, pe fondul creșterii cheltuielilor cu personalul, în conformitate cu strategia de resurse umane de atragere și retenție a forței de muncă înalt calificate, explică Nuclearelectrica.

Valoarea totală a programului de investiții al Nuclearelectrica pentru anul 2018 este de 244,867 milioane lei, acesta fiind realizat, după primele 9 luni ale anului, în proporție de 47,6%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de situația din perioada similară din 2017 (program pe tot anul de 231,593 milioane lei, grad de realizare după 9 luni – 26,7%).

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
snn
centrala nucleara cernavoda
profit
venituri
pret energie
scumpire energie
opcom