Volumele se majorează la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania trag în jos întreaga piață

Volumele se majorează la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania trag în jos întreaga piață

Foto dreamstime.com

scris 22 sep 2021

Bursa a avut o sesiune marcată de nehotărârea investitorilor, cu închideri divergente ale indicilor și celor mai tranzacționate acțiuni, dar în care lichiditatea a fost bine distribuită.

Ziua de recuperare de la New York Stock Exchange nu s-a suprapus la BVB cu o ședință cu aprecieri generalizate, dar ameliorarea sentimentului s-a văzut prin revenirea investitorilor la „butoane”. Rulajul pieței de acțiuni de 57,98 milioane lei (11,71 milioane euro) este nu numai unul din cele mai bune din această lună, dar și activitatea a avut adâncime, cu un număr de 13 acțiuni depășind reperul unor transferuri de 1 milion de lei.

Sesiunea ar fi fost chiar „verde”, fără corecția de 2,41% a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), până la prețul de 2,6300 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,73 milioane lei. Prin contrast, titlurile a BRD Groupe Société Générale (BRD), au avansat cu 0,76%, până la prețul de 18,52 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,46 milioane lei și titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au câștigat 1,87%, pe tranzacții de 3,86 milioane lei. În Parlamentul României, senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul celebrei legi a dării în plată, a depus un nou proiect de lege pentru plafonarea dobânzilor la credite.

DOCUMENT Scumpirea energiei taie la jumătate profitul Transelectrica. Compania gândește lansarea unui program de împrumut inclusiv la Londra, Paris, Luxemburg, Dublin. Mea Culpa pentru investițiile finalizate în ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Scumpirea energiei taie la jumătate profitul Transelectrica. Compania gândește lansarea unui program de împrumut inclusiv la Londra, Paris, Luxemburg, Dublin. Mea Culpa pentru investițiile finalizate în ultimii 5 ani

Procentajul mare în structura principalilor indici a acțiunii Băncii Transilvania a avut impact asupra tabloului general bursier. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,44% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,45%, până la nivelul de 12.301,14 puncte, într-o secvență neconcludentă de alternare a sesiunilor de creștere cu cele negative evidențiată și pe graficul de mai jos.

Volumele se majorează la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania trag în jos întreaga piață

Pe contrasens, indicii sectoriali au consemnat aprecieri: +1,46%, până la nivelul de 53.087,45 puncte pentru indicele financiar BET-FI, și +0,69% pentru indicele energetic BET-NG. Închiderile divergente nu au fost numai la nivelul indicilor, dar și a celor mai tranzacționate acțiuni. Simptomatic, și titlurile recent incluse în structura indicelui pentru piețe emergente al FTSE Russell au avut mișcări de sens contrar: +0,54%, până la prețul de 0,4615 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au adunat volume echivalente cu 5,91 milioane lei, și -0,15%, până la prețul de 1,3640 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) care au întrunit o activitate de 4,20 milioane lei.

SURPRIZĂ - Safety Broker, liderul pieței, își amână listarea la bursă, argumentând prin posibilul faliment al City Insurance și propunerile ASF de modificare a legislației privind asigurările auto CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Safety Broker, liderul pieței, își amână listarea la bursă, argumentând prin posibilul faliment al City Insurance și propunerile ASF de modificare a legislației privind asigurările auto

O ședință bună au avut 2 acțiuni de pe segmentul energetic. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 1,05%, până la prețul de 33,6500 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 7,22 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au crescut cu 2,51%, până la prețul de 32,6500 lei/acțiune, pe transferuri de 2,88 milioane lei.

O poveste cu acest cu acțiunile companiei care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă care au adus 8,6 milioane lei în cuferele Evergent Investments (EVER) într-un interval de numai 3 trimestre au fost de natură să aprindă ultimul simbol. Titlurile fostei SIF Moldova au avut un salt de 10,98%, până la prețul de 1,4650 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi de 2,65 milioane lei.

Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 1,34%, până la prețul de 1,7640 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,64 milioane lei, și titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au avansat cu 1,14%, până la prețul de 2,6700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,28 milioane lei. Acestea s-a ridicat peste media obișnuită a acestui emitent la anunțul că acesta va derula în perioada 29 septembrie – 12 octombrie o ofertă publică de răscumpărare pentru un număr de 30,88 milioane acțiuni proprii, reprezentând 5,99% din capitalul social, la prețul de 2,7000 lei/acțiune, cu numai 2,27% peste cotația de închidere din sesiunea predentă.

TeraPlast preia de la Brikston producția de folii din polietilenă din Sighișoara, pas pentru atingerea țintei de a deveni liderul pieței de ambalaje flexibile CITEȘTE ȘI TeraPlast preia de la Brikston producția de folii din polietilenă din Sighișoara, pas pentru atingerea țintei de a deveni liderul pieței de ambalaje flexibile

Ziua a adus la cota pieței AeRO de la BVB și o nouă firmă. Connnections Consulting (CC) cu activitate în domeniul dezvoltării de software și a automatizării proceselor de business a intrat în ring ca o companie cu o valoare de 64,33 milioane lei (13,00 milioane euro), capitalizare dată de prețul de închidere de 59,50 lei/acțiune. Acesta a fost cu 13,37% sub prețul de 69,00 lei/acțiune al plasamentului privat prin care societatea s-a finanțat în luna iulie.

Tot sub prețul operațiunii premergătoare listării se tranzacționează și titlurile One United Properties (ONE). Acestea au închis la prețul de 1,9460 lei/acțiune, cu 0,21% sub referință, pe transferuri de 3,40 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast
evergent investments