Wirecard. Povestea unei pierderi a SIF Transilvania. În România, Wirecard afaceri de 43,4 milioane lei și profit de peste 18 milioane lei

Wirecard. Povestea unei pierderi a SIF Transilvania. În România, Wirecard afaceri de 43,4 milioane lei și profit de peste 18 milioane lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 aug 2020

În contextul unor așteptări ale pieței, SIF Transilvania a făcut un istoric al investiței societății în virtual falita Wirecard, protagonista celui mai mare scandal bursier din Germania. Calcule ale Profit.ro estimează la peste 1,2 milioane euro pierderea care face noua conducere a emitentului să vizeze modificarea procedurilor în investiții și trading.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un madat de peste un sfert de veac în fruntea SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercală a părăsit conducerea executivă a societății în primăvara acestui an, în urma unor scandaluri succesive pe termen scurt și a unui război de uzură de peste 7 ani cu cel mai important investitor individual în societate, omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă.

Marius Moldovan, fostul președinte al Depozitarului Central, a preluat șefia Directoratului SIF-ului cu sediul în Brașov într-un moment greu pentru societate, cu puțin cash pe bilanțuri, dividende amânate sau sistate de la cele mai importante dețineri lichide pe segmentul bănci și cu un veritabil șoc efect al crizei medicale pentru întreaga industrie de turism, unde societatea are dețineri importante.

Șantierul Naval Orșova – prăbușire a profitului net la S1 CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova – prăbușire a profitului net la S1

Dificultăților generale li se adaugă un plasament neinspirat în acțiunile companiei germane Wirecard, care aduce o pierdere de peste 1 milion de euro societății.

SIF-ul a notificat ieri piața că, la data de 30 iunie, în portofoliul societății se găseau 12.000 de acțiuni emise de compania Wirecard, protagonista celui mai mare scandal al anului 2020 al pieței bursiere din Germania. Cea mai mare parte a acestora, respectiv 9.000 de titluri, au fost achiziționate începând cu luna august a anului trecut și până la sfârșitul anului 2019, la un preț mediu de 107,50 euro/acțiune. Aceasta situa valoarea plasamentului, reprezentând 0,44% din activul net al SIF Transilvania, la aproximativ 967.000 de euro.

Ulterior, deși apăruseră primele zvonuri negative privind contabilitatea companiei, departamentul de tranzacționare, sub conducerea Directoratului format din Fercală, Ștefan Szitas și Iulian Stan, a achizionat încă 3.000 de acțiuni, în ziua de 25 martie. Cum, în respectiva zi, prețul minim a fost de 95,78 euro/acțiune, prețul de închidere a fost de 104,50 euro/acțiune și maximul de 104,60 euro/acțiune, calcule ale Profit.ro indică o suplimentare a plasamentului de 300.000 de euro și o valoare totală a investiției inițiale în Wirecard de peste 1,2 milioane euro. În prezent, la prețuri de tranzacționare marginal peste 1 euro, valoarea de piață a deținerii este de numai aproximativ 15.000 de euro.

Wirecard. Povestea unei pierderi a SIF Transilvania. În România, Wirecard afaceri de 43,4 milioane lei și profit de peste 18 milioane lei

“Investiția SIF Transilvania în acțiuni Wirecard este un exemplu perfect de lipsă viziune investițională, de capacitate limitată de a reacționa la un mediu dinamic, precum și de lipsa de întelegere a investițiilor în companii din domeniul tehnologiei și a riscurilor aferente, manifestate de vechea echipă de management a SIF Transilvania”, se susține în raportul curent al noului Directorat către piață.

“Departamentul de tranzacționare, sub coordonarea vechiului Directorat, și-a asumat riscuri excesive, sub denumirea generică de tranzacții în scop speculativ, fără să aibă un profil tranzacțional prestabilit privind randamentul așteptat versus riscul asumat și perioada de deținere a investițiilor speculative și, mai ales, fără să înțeleagă tipologia emitentului Wirecard”, se mai spune în documentul citat.

Este contextul în care noua echipă de conducere a SIF Transilvania, în vederea evitării situațiilor similare ce ar putea să apară în viitor cu emitenți din portofoliul SIF Transilvania, a luat o serie de măsuri care vizează modificarea procedurilor și a fluxului de investiții și trading, a analizei prealabile investiționale și monitorizării permanente a investițiilor.

În 2019, Wirecard a avut în România afaceri de 43,4 milioane lei (33,5 milioane lei în 2018) și un profit net de 18,4 milioane lei (doar 2 milioane lei în anul precedent), cu peste 120 de angajați (92 în 2018). Până anul trecut, profitul Wirecard în România a oscilat în ultimii patru ani între 2-3 milioane lei, cu un vârf de 8 milioane lei în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
wirecard
bursa
bvb
miha fercala
marius moldovan