Importurile de gaze au lovit în vânzările, profitul și cota de piață ale Romgaz

Importurile de gaze au lovit în vânzările, profitul și cota de piață ale Romgaz
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 aug 2020

Romgaz și-a diminuat profitul net cu 17.9% în primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a scăderii vânzărilor și, implicit, a reducerii producției, de peste 30% în trimestrul al doilea. Prețurile de import mai favorabile consumatorilor au fost principalul motiv invocat de companie pentru justificarea rezultatelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Potrivit calculelor Profit.ro, România a importat în primele 6 luni ale anului, (pe baza datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei -ANRE și ale ENTSOG), 13,5 TWh, cu 0,5 TWh sau 4% peste cantitatea de gaze importată în perioada similară a anului trecut.

În primele șase luni ale anului, Romgaz, companie al cărei principal acționar este statul român, a raportat un profit net de 800 de milioane de lei, cu 175 de milioane de lei sub cel realizat în perioada similară a anului trecut.

EXCLUSIV Proprietarii târgului Pucheni au început construcția unui mega-proiect la marginea cartierului Rahova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii târgului Pucheni au început construcția unui mega-proiect la marginea cartierului Rahova

Trimestrul al doilea, în care compania și-a redus producția cu 30%, a fost cel mai dificil pentru companie, profitul net diminuându-se cu aproape 50% față de perioada aprilie-iunie 2019.

Așa cum a remarcat Profit.ro, Romgaz a pierdut poziția de cel mai mare producător de gaze în favoarea OMV Petrom, care a continuat să producă la un nivel apropiat de cel de anul trecut, dar a mai și importat gaze. În perioada aprilie-iunie, OMV Petrom a produs cu 176 milioane metri cubi mai mult gaz decât principalul său concurent.

Romgaz estimează o ușoară creștere, de 1,7%, a consumului de gaze naturale la nivel național în primele 6 luni ale anului 2020. Cu toate acestea, “livrările Romgaz au scăzut cu 16% ca urmare a consumului mare de gaze din import. Astfel, cota de piață a Romgaz pe piața livrărilor de gaze din România este de 36,6%, cu 7,8% mai mică decât cota deținută în perioada similară a anului trecut (44,4%)”.

Producția de gaze naturale pe primele 6 luni ale anului a fost de 2,245 miliarde, cu 454,3 mil milioane mc mai redusă decât producția realizată în perioada similară a anului anterior (-16,8%) și cu 415,1 milioane mc mai mică decât cea programată (-15,6%).

Producția de energie electrică a Romgaz a fost de 295,23 GWh, fiind mai mare cu 123,57 GWh decât cea realizată în perioada similară a anului 2019 (+71,9%), Romgaz deținând o cotă de piață de 1,07%.

Cifra de afaceri consolidată a companiei s-a diminuat cu 23,7% (681,4 milioane lei) față de Semestrul I 2019, ca urmare a scăderii veniturilor din vânzarea gazelor naturale (-28,75%; -736,6 milioane lei); din punct de vedere cantitativ, în Semestrul I 2020 livrările sunt cu 19,3% mai mici. Veniturile din energie electrică au crescut cu 15%, iar cele din înmagazinare cu 46% la nivel consolidat.

Cheltuielile companiei au scăzut cu 26,8% (-472 milioane lei) ca urmare a diminuării cheltuielilor cu redevența (-98,95 milioane lei), impozitului pe veniturile suplimentare (-166,83 milioane lei), costului gazelor achiziționate din import în vederea revânzarii (-74,4 milioane lei) și cheltuielilor cu amortizarea și deprecierea activelor imobilizate (-94,3 milioane lei)

Productivitatea muncii a scăzut față de perioada anterioară, de la 465,85 mii lei CA/angajat în SI 2019 la 353,31 mii lei CA/angajat în SI 2020.

Principalul acționar al Romgaz este statul român, cu o cotă de 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
importuri
profit
vânzări