Președintele Societe Generale: Italia poate provoca o criză bancară sistemică în Europa

Președintele Societe Generale: Italia poate provoca o criză bancară sistemică în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2016

Criza bancară din Italia ar putea să se extindă în restul Europei, a avertizat președintele Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, care consideră că regulile care reglementează ajutoarele de stat pentru instituțiile financiare ar trebui regândite, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Întreaga piață bancară este sub presiune. Am adoptat reguli pentru banii publici. Aceste reguli trebuie analizate pe o piață în care există potențialul unei crize, pentru a decide dacă trebuie aplicate unele suspendări”, a afirmat Smaghi, fost membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), înr-un interviu acordat miercuri la televiziunea Bloomberg, scrie News.ro.

Băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de circa 360 de miliarde de euro, iar guvernul de la Roma a discutat cu autoritățile de reglementare soluții pentru susținerea instituțiilor financiare, pe fondul scăderii accentuate a cotațiilor acțiunilor acestora, după referendumul în care britanicii au optat pentru ieșirea din UE.

Guvernul italian va invoca o reglementare europeană care permite acordarea temporară de ajutoare stat, dacă testele de stres vor arăta un deficit de capital la Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia mare bancă din țară, a spus marți o persoană apropiată situației.

”Piața bancară europeană riscă o criză sistemică, dacă guvernele nu vor accepta ideea ca statul să susțină în ultimă instanță o bancă, în cazul unei crize”, a spus Bini Smaghi.

El a arătat că atât Italia cât și Germania au prea multe bănci neprofitabile, fiind necesară mai multă consolidare în sector.

Numărul de firme și persoane fizice cu credite de peste 20.000 lei și restanțe la bănci a crescut în luna mai CITEȘTE ȘI Numărul de firme și persoane fizice cu credite de peste 20.000 lei și restanțe la bănci a crescut în luna mai

Italia trebuie să facă mai mult pentru reducerea creditelor neperformante, iar premierul Matteo Renzi să ia măsuri nepopulare din punct de vedere politic, inclusiv reducerea costurilor și a numărului de locuri de muncă, potrivit bancherului.

”Este nevoie de o soluție europeană. Până acum am avut soluții naționale. Avem nevoie de un sprijin de ultimă instanță”, a explicat Smaghi.

Referitor la Brexit, Smaghi se așteaptă la negocieri foarte lungi și și-a exprimat îngrijorarea că propunerea britanică de reducere a taxelor pentru companii ar putea duce la o concurență riscantă în Europa, în domeniul fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
criza bancara