Președintele UBS: Brexitul poate provoca ”o grevă” pe scară largă a investitorilor, din cauza confuziei și a incertitudinilor

Președintele UBS: Brexitul poate provoca ”o grevă” pe scară largă a investitorilor, din cauza confuziei și a incertitudinilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2019

Președintele UBS, cea mai mare bancă din Elveția, a declarat că în acest moment are loc o ”grevă” a investitorilor, care s-ar putea extinde, din cauza confuziei și a incertitudinilor provocate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează CNBC.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”Cred că ați observat, din cauza Brexitului dar și a conflictelor comerciale, că a avut loc o creștere enormă a incertitudinilor. Incertitudinile au fost întotdeauna rele pentru investitori. Dar ceea ce observăm acum, și o observăm în baza noastră de clienți, este aproape o grevă a investitorilor”, a declarat președintele UBS, Axel Weber, scrie News.ro.

Comentariile bancherului german au avut loc la reuniunea anuală a FMI din Washington, unde discuțiile s-au concentrat în mare parte pe turbulențele economice provocate de războaiele comerciale, protecționism și instabilitatea politică.

Christine Lagarde, numită oficial de liderii UE la conducerea BCE CITEȘTE ȘI Christine Lagarde, numită oficial de liderii UE la conducerea BCE

”Modul în care văd eu lucrurile este că în timp ce dobânzile sunt foarte, foarte scăzute, iar costurile investițiilor se află la un nivel scăzut istoric, incertitudinile dacă aceste proiecte vor da rezultate, dacă regândirea lanțurilor de producție va da rezultate, fie că acestea sunt în China sau pentru europeni în Marea Britanie, sunt uriașe. Iar oamenii nu vor lua aceste decizii până nu vor fi luate deciziile politice”, a spus Weber.

S&P Global Ratings a calculat în primăvară că Brexitul a costat economia britanică 86 de miliarde de dolari. Incertitudinile provocate de votul la referendum a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline, a mărit inflația, a redus puterea de cumpărare a populației, a slăbit exporturile, a redus prețurile proprietăților imobiliare și a blocat investițiile locale și străine.

Marea Britanie tocmai a solicitat o prelungire a termenului de ieșire din UE, care era 31 octombrie, iar aceasta ar fi a treia extindere de la referendumul din iunie 2016, după ce parlamentarii britanici au amânat un vot de sâmbătă referitor la acordul de retragenere negociat de premierul Boris Johnson.

Parlamentarii britanici au votat pentru activarea unei legi care impune premierului să ceară Bruxelles-ului amânarea Brexitului, în pofida opoziției vocale a lui Johnson.

Dar liderii europeni nu sunt obligați să accepte cererea de extindere, existând mai multe modalități de a răspunde. Aceștia ar putea oferi o prelungire tehnică, de câteva săptămâni, în speranța aprobării acordului renegociat cu Johnson; ar putea conveni amânarea brexitului până pe 31 ianuarie, deschizând calea pentru organizarea de alegeri generale în Marea Britanie și posibil a unui nou referendum; sau ar putea refuza cererea de prelungire, ceea ce ar putea declana o criză economică în Marea Britanie și UE.

Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a spus că a primit scrisoarea cu cererea de extindere și că va începe consultări cu liderii UE despre modul în care să răspundă la cererea Marii Britanii. Între timp, ministrul însărcinat cu negocierea acordului, Michael Gove, a declarat duminică dimineața că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 octombrie, amplificând confuzia.

În pofida acestor lucruri, Weber a spus ”că este mai optimist că va avea loc un Brexit ordonat”.

”Investitorii vor să fie siguri de acest lucru. De prea multe ori a fost amânat proiectul, acum rețin și așteaptă cu investițiile. Puteți vedea cât de mult au scăzut investițiile în Marea Britanie, iar acest lucru nu este bun, pentru o componentă dinamică a economiei”, a afirmat bancherul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
brexit