Prețurile obligațiunilor Argentinei au coborât la minime record, iar peso-ul a fluctuat mult după reimpunerea de către președinte a controlului asupra capitalului

Prețurile obligațiunilor Argentinei au coborât la minime record, iar peso-ul a fluctuat mult după reimpunerea de către președinte a controlului asupra capitalului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2019

Prețurile obligațiunilor Argentinei au coborât luni la minime record, iar peso-ul a fluctuat între creștere și scădere, după reimpunerea de către președintele Mauricio Macri a controlului asupra capitalului, duminică, în încercarea de ține sub control deprecierea monedei și crește riscul de default al țării, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia președintelui Macri, un susținător al pieței libere care eliminare controlul capitalului după venirea la putere în 2015, reprezintă o inversare a politicii administrației sale, după înfrângerea suferită în alegerile primare din luna august, scrie News.ro.

De atunci, peso-ul, obligațiunile și acțiunile argentiniene au scăzut, obligându-l pe Macri să anunțe planurile de amânare a plăți unor datorii de circa 100 de miliarde de dolari, precum și reintroducerea controlului asupra monedei, restricționând achizițiile de dolari.

Proiect: Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldați și vor închide cinci baze din Afganistan, pe parcursul a 135 de zile CITEȘTE ȘI Proiect: Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldați și vor închide cinci baze din Afganistan, pe parcursul a 135 de zile

Peso-ul a crescut cu 0,88% pe piața oficială, dar a scăzut pe piața neagră cu 1,56%, la 64 de unități pentru un dolar, divergență care scoate în evidență pierderea încrederii în cursul oficial al monedei, care a fost susținut și de vacanța pieței din SUA.

Peso-ul s-a depreciat pe piața oficială cu peste 23%, după alegerile primare din 11 august, care au dat peste cap politica țării, actualul președinte Macri fiind înfrânt de oponentul său populist Alberto Fernandez.

Obligațiunile guvernamentale în euro au înregistrat pierderi mari și au atins luni un minim recotd. Obligațiunile cu scandența în 2022 au scăzut cu peste 10 cenți, la 34,45 de cenți oe unitate, iar cele cu maturitate în 2027 au coborât cu 7,2 cenți, la 33,501 cenți, potrivit datelor Refinitiv.

Certificatele americane de depozit al instituțiilor financiare argentiniene au scăzut la rândul lor. Astfel, certificatele Grupo Financiero Galicia listate la Frankfurt au scăzut cu 9,15%, iar cele ale Banco Macro cu 6,5%.

Prima de risc cerută de investitori pentru a deține obligațiuni argentiniene în dolari, comparativ cu titlurile Trezoreriei SUA, a urcat la 25 de puncte procentuale, nivel nemaiîntâlnit de la intrarea Argentinei în incapacitate de plată în 2001.

viewscnt
Afla mai multe despre
peso
argentina