SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață

SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață

SIF OLtenia a puzs stop pentru un o etapă programului de răscumpărări, dar a mutat decisiv la TMK Artrom.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 sep 2019

Tranzacția cu aproape 6% din acțiunile TMK Artrom de săptămână trecută a avut ca vânzător SIF Oltenia, societate care a încasat 26,7 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna trecută, președintele SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu declara pentru Profit.ro că demersurile SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) de a-l îndepărta de la conducere l-au determinat să nu mai ia decizii majore și de aceasta a amânat și programul de răscumpărări votat de acționari. Aceasta nu l-a împiedicat însă să mute la TMK Artrom (ART), unde a lichididat întreaga participație.

Joia trecută, societatea a înstrăinat întregul său pachet de 5,74% din capitalul social al producătorului de țevi printr-o tranzacție de tip deal, semnalată încă din acea zi de Profit.ro. Efectuat la prețul de 4,0000 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 26,69 milioane lei.

Detaliile intrării Romgaz în proiectul LNG Alexandroupolis: Ar diversifica sursele de import de gaze ale României. La cât s-ar ridica investiția inițială CITEȘTE ȘI Detaliile intrării Romgaz în proiectul LNG Alexandroupolis: Ar diversifica sursele de import de gaze ale României. La cât s-ar ridica investiția inițială

SIF Oltenia a luat decizii consecvente în sensul lichidizării portofoliilor, iar vânzarea la TMK Artrom –  societate a cărei rezultat net global consolidat semestrial s-a prăbușit, -64,32%, la 15,70 milioane lei, de la 44,01 milioane lei – se înscrie în aceeași directive. Compania din Slatina era la ultima raportare controlată cu o deținere de 92,73% din titluri de miliardarul rus Dmitri Pumpianski, prin firma TMK Europe GmbH înregistrată în Germania, iar free-floatul real era de numai 1,5% din capitalul social.

Tot o operațiune de lichidizare a porofoliului, vânzarea pachetului de 6,29% din acțiunile BCR, bancă necotată, pentru 140 milioane euro, a adus SIF Oltenia cash suplimentar în portofoliu. Ulterior, pre;edintele Ciurezu a intrat în conflict cu SIF Banat Crișana. Deși a mutat repede, cheltuind cea mai mare parte a sumelor pentru a cumpăra acțiuni Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Société Générale (BRD), în contraparte la vânzările pe panică de la cumpănă dintre ani, antrenată de introducerea unei taxe pe activele bancare, contestatarii șefului de la SIF Oltenia au strâns masa critică pentru a vota la o AGA, în mai, o modificare a Actului Constitutiv care ar urma să limiteze puterile conducerii executive.

Modificarea statutară nu fost încă operată, hotărerea din AGA împotmolindu-se în justiție. Între timp, SIF Banat Criașana și SIF Muntenia au solicitat chiar revocarea lui Ciurezu, însă Consiliului de Administrație nu a dat curs unei AGA ce avea pe ordinea de zi acest subiect, în pofida dispunerilor și atenționărilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Nu ne lasă să lucrăm!”

Acesta este contextul în care Ciurezu afirma luna trecută că nu a mai mutat cu tranzacții decisive, amânând inclusiv programul de răscumpărări pentru o perioadă în care apele se vor fi calmat. „Nu ne lasă să lucrăm!”, declara, pentru Profit.ro, cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de SIF Oltenia, făcând trimitere la SIF Banat Crișana și ASF. „De 2 luni de zile practic acționăm timid pe piață.”

Este de urmărit în ce măsură vânzarea pachetului de acțiuni de la TMk Artrom marchează începutul unei etape de tranzacționare mai curajoase, în contextul în care subiectul revocării a intrat într-o etapă de impas. Ciourezu spunea că are banii pregătiți pentru programul de răscumpărări. „Am păstrat lichidități pentru eventualitatea în care se creează condiții pentru derularea programului”, afirma Ciurezu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
bcr
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
tmk artrom