Prima victimă Panama Papers: Premierul Islandei a demisionat

Prima victimă Panama Papers: Premierul Islandei a demisionat
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 apr 2016

Prim-ministrul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, a demisionat, marți, după ce documentele cunoscute ca "Panama Papers" au scos la iveală că acesta ar fi ascuns, prin intermediul unei firme offshore, milioane de dolari, în perioada în care țara sa se confrunta cu criza financiară, transmite BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 10.000 de persoane au protestat, luni, în capitala țării, Reykjavik, cerând demisia premierului.

Tot astăzi, prim-ministrul a cerut președintelui dizolvarea Parlamentului, care a depus o moțiune de cenzură împotriva sa.

Profit.ro a prezentat anterior o înregistrare video în care premierul islandez a părăsit nervos sala în care acorda un interviu unui jurnalist străin, după ce a fost întrebat despre firme din paradisuri fiscale înființate cu soția sa.

VIDEO Premierul Islandei pleacă nervos din mijlocul unui interviu, întrebat despre firme offshore CITEȘTE ȘI VIDEO Premierul Islandei pleacă nervos din mijlocul unui interviu, întrebat despre firme offshore

Premierul Islandei este prima "victimă" a celei mai mari scurgeri de informații financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Așa-numitele "Panama Papers" prezintă activitățile unui număr de 214.000 de entități offshore, conform presei din 78 de țări implicată în evaluarea datelor.

Autorități fiscale din întreaga lume au anunțat că vor investiga legăturile rezindenților cu structurile offshore dezvăluite de Panama Papers. Printre țările care au demarat deja anchete se numără Franța, Australia, Noua Zeelandă, Austria, Suedia și Olanda. În România, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a inițiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
islanda
panama papers
demisie
premier
gunnlaugsson
offshore