Profit Piața de Capital.forum: Adrian Tănase, director general BVB - Hidroelectrica are perspectiva de a fi cel mai mare IPO. Susținem ideea de a fi doar la București. Mesaj de la Ministerul Finanțelor: Poate veni pe bursă până la finalul acestui an!

Profit Piața de Capital.forum: Adrian Tănase, director general BVB - Hidroelectrica are perspectiva de a fi cel mai mare IPO. Susținem ideea de a fi doar la București. Mesaj de la Ministerul Finanțelor: Poate veni pe bursă până la finalul acestui an!
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 apr 2022

Listarea pe bursă a unor acțiuni Hidroelectrica este o veste excelentă pentru piața de capital, pentru bursă, pentru compania în sine, spune Adrian Tănase, director general al BVB, la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum, adăugând însă că susține și promovează ideea ca listarea să fie doar pe Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Videoconferința, organizată cu sprijinul AgistaBanca TransilvaniaBursa de Valori București, CreditAmanetDepozitarul CentralNordis Group și SIF Banat-Crișana, a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

„Este o veste excelentă pentru piața de capital, pentru bursă, pentru compania în sine”, spune directorul general al BVB. „Indubitabil, această listare este așteptată de toată comunitatea de investitori din România și din străinătate. Așteptăm să se întâmple cât mai repede. Are perspectiva de a fi cel mai mare IPO”, a mai spus cel care, înainte de prelua șefia executivă a Bursei la începutul anului 2018, a avut decizia de investiție pentru banii românilor din fondurile de pensii administrate ING și NN.

Gazdele de la BVB vizează, de asemenea, exclusivitatea. „Noi susținem și promovăm această idee de a face listarea doar pe Bursa de Valori București”, spune directorul Tănase. „Nu identificăm deocamdată care ar putea fi o barieră certă pentru ca lucrul acesta să nu se întâmple și care ar fi argumentele cele mai puternice pentru o listare duală.”

La rândul său, Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, afirmă că, listându-se la bursă, Hidroelectrica ar putea fi validată ca una din cele mai valoroase companii de energie din Europa. 

 

Dacă profesioniști din piața de capital aveau ca așteptare realistă o listare a Hidroelectrica în cursul anului viitor, un mesaj dinspre statul român menționează ca „probabilă” aducerea producătorului de energie hidro la cota bursei românești chiar până la sfârșitul acestui an. 

„Cred că va deveni cea mai mare companie românească, în termeni de capitalizare și va fi o poveste frumoasă, de succes”, a declarat oficialul guvernamental, amintind că la începutul deceniului trecut  avut probleme care i-au atras și o intrare în insolvență. El afirmă că ar putea ajunge unul din primii 3 producători de energie ca valoare din Europa. „Vom putea cu toții să ne mândrim că avem o asemenea companie odată ce va fi redată o parte din ea publicului.”

La sfârșitul lunii trecute, Adunarea Generală a Acționarilor a Hidroelectrica, unde acționar majoritar este statul român prin Ministerul Energiei, a aprobat listarea la Bursa de Valori București, prin aducerea pachetului de 19,94% deținut de Fondul Proprietatea (FP). Un orizont mai apropiat de timp, însă, este dat în premieră din partea autorităților.

Deocamdată, nu sunt date că Guvernul ar promova și o vânzare a unei părți din pachetul deținut de stat pentru a crea un free-float mai generos pe bursă, într-un context în care o astfel de înstrăinare este nepopulară în rândul unor anumite categorii de public destul de vocale în ultimul an. Precup a spus că discuțiile sunt acum și nu a oferit detalii. „Este un proces în curs de aprobări interne”, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finanțe.

Cu atât mai mult cu cât nu se știe dacă statul va suplimenta cantitatea de acțiuni disponibilă la tranzacționare pe bursă, jucătorii pieței locale o vor a fi exclusiv la București. „Ceea ce ne preocupă la nivelul fondurilor de pensii private este o listare duală care credem că dacă se va întâmpla va fi în defavoarea investitorilor locali”, spune Radu Crăciun, președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). „ Din punctul nostru de vedere ar fi benefic și pentru bursa locală, ar fi benefic și pentru investitorii instituționali ca Hidroelectrica să se listeze doar la București sau – în cel mai rău caz – să se listeze în exterior pe o piață unde fondurile de pensii să aibă acces.”

Tranzacție finalizată - Goldman Sachs cumpără NN Investment Partners, prezentă și în România, cu 1,7 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată - Goldman Sachs cumpără NN Investment Partners, prezentă și în România, cu 1,7 miliarde de euro

Imediat după decizia din AGA de la Hidroelectrica, Călin Meteș, Deputy CEO Franklin Templeton București și Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea, menționa punctul de vedere al vânzătorului că ar trebui urmărită o listare duală, atât la BVB, ca piață principală, cât și pe o piață secundară internațională.

În respectiva comunicare era indicată London Stock Exchange, însă bursa londoneză este indicată acum expres de Crăciun, care este și președinte la BCR Pensii, ca o piață pe care entitățile de la Pilonul II al fondurilor de pensii cu contribuții obligatorii și administrare privată nu au acces, Marea Britanie fiind acum în afara Uniunii Europene.

„Varianta pe care o promovăm și cred că este în interesul și a investitorilor de retail și a instituționalilor locali și în interesul statutului câștigat de piață emergentă al bursei de la București este ca Hidroelectrica să se listeze doar pe piața locală”, întărește Crăciun.

Industria fondurilor de pensii este în căutare importantă de debușee de investiții, activele cumulate prin contribuițiile în timp fiind supradimensionate față de adâncimea bursei românești.

EXCLUSIV Proiectul OUG de amânare a ratelor: aplicare pentru persoanele fizice care declară că le-au crescut cheltuielile cu 25% și firmele cărora le-au scăzut rezultatele lunare cu 25% în ultimele 3 luni UPDATE Guvernul pas înapoi, amână decizia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul OUG de amânare a ratelor: aplicare pentru persoanele fizice care declară că le-au crescut cheltuielile cu 25% și firmele cărora le-au scăzut rezultatele lunare cu 25% în ultimele 3 luni UPDATE Guvernul pas înapoi, amână decizia

Hidroelectrica ar fi o destinație importantă de investiții și de ameliorare a randamentelor într-o etapă nefavorabilă pentru titlurile de stat, astfel încât de ce fondurile de pensii ar fi interesate de o dimensiune cât mai mare a paqchetelor disponibile, atât prin aducerea în vânzare a unei părți a deținerilor statului, cât și prin listarea acestora exclusiv pe bursa locală.

Investitorii individuali este de așteptat, de asemenea, să vizeze existența unor cantități mari care să nu aducă frustarea ratelor de alocare mici aduse de suprasubscrieri disproporționate pe o ofertă neîndestulătoare.

Pe de altă parte, nu este vorba numai despre „lăcomia” jucătorilor locali. Experiența ultimei decade arată o preferință a investitorilor, indiferent de rezidență către jocul pe piața principală. Tendința generală a fost de migrație naturală a lichidității către BVB, atât în cazul certificatelor de depozit (GDR) pe acțiunile Fondul Proprietatea listate la Londra, cât și în cazul Romgaz Mediaș (SNG), unde, de asemenea, în toamna anului 2013, consorțiul condus de banca americană de investiții Goldman Sachs a promovat vânzarea unui pachet mare de titluri ale producătorului de gaze naturale pe aceeași piață londoneză.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
adrian tanase
mfp
franklin templeton
fondul proprietatea
bcr pensii