Provident nu se așteaptă ca legea care plafonează dobânzile aplicate de IFN-uri să-i impacteze semnificativ businessul și profitabilitatea. Ofertă de refinanțare

Provident nu se așteaptă ca legea care plafonează dobânzile aplicate de IFN-uri să-i impacteze semnificativ businessul și profitabilitatea. Ofertă de refinanțare
scris 5 nov 2024

Provident Financial România nu se așteaptă ca legea care plafonează dobânzile aplicate de IFN-uri să impacteze semnificativ businessul și profitabilitatea, a spus Florin Bâlcan, directorul general al Provident Financial România, care este și vicepreședintele Asociației Societăților Financiare din România.

În 11 noiembrie, intră în vigoare Legea 243/ 2024 care prevede, printre altele, că, pentru împrumuturile de până în 25.000 de lei, clienții nu pot plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate, costul total al creditului pe zi fiind de asemenea plafonat la cel mult 1%. Legea se aplică la cerere și contractelor în derulare, în anumite condiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Construirea secțiunii de munte Sărățeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forță de muncă de 22.000 de lucrători CITEȘTE ȘI Construirea secțiunii de munte Sărățeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forță de muncă de 22.000 de lucrători

Provident a anunțat că le va oferi posibilitatea unor clienți de a-și refinanța la costuri mai reduse contractele eligibile, fără a mai aștepta o cerere în acest sens, așa cum prevede legea, arată Financial Intelligence.

Florin Bâlcan a spus că sub 25% din clienți sunt în zona celor care plătesc dobânzi peste ce prevede noua lege, adică 100% pe an. Din ei, la mai mult de 50%, Provident va face refinanțări proactiv.

“Impactul nu va fi semnificativ asupra business-ului. Schimbările vor veni din diverse direcții, vor fi mai mulți clienți care se vor califica pentru credite, vor fi clienți care vor avea sume mai mari. De asemenea, ne gândim să lansăm și canale noi. Per total, vom face lucruri mai eficient și vom reuși să absorbim scăderea de venituri potențială de anul viitor. Nu ne așteptăm la un impact nici în privința profitului. Ne dorim să creștem, ne dorim ca, în cinci ani, să dublăm business-ul”, a adăugat Florin Bâlcan.

VIDEO Au fost montate primele grinzi la Centura Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare CITEȘTE ȘI VIDEO Au fost montate primele grinzi la Centura Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare

Valoarea medie a împrumuturilor Provident este de 4500 de lei, iar dobânda medie este de 60-70% pe an. Perioada medie este de 18 luni.

Referitor la 2025, Florin Bâlcan a spus: ”2025 va fi un an interesant din mai multe puncte de vedere. Ne așteptăm la o zonă de taxare care să pună povară pe zona clienților, ne uităm la cum va arăta lumea după această lege, dar și la măririle de salarii și pensii, sunt multe ingrediente care vin cu efecte opuse.

Va fi o situație diferită în care consumatorul va avea nevoi mai mari decât azi de finanțare. Nevoile de bază ale clienților noștri probabil vor continua să fie accentuate.”

Provident, deținut de grupul britanic International Personal Finance, a intrat pe piața din România în 2006 și a avut până acum 1,2 milioane de clienți, vârful anual fiind atins în 2016, când avea 340.000 clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
provident
dobanzi
ifn