Purcari Wineries intră pe piață la un preț cu aproape 4% peste prețul ofertei publice de listare

Purcari Wineries intră pe piață la un preț cu aproape 4% peste prețul ofertei publice de listare

Sursa foto: Wiktor Wojtas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 feb 2018

După primele 2 ore de tranzacționare în ședința de debut la Bursa de Valori București, titlurile producătorului de vinuri Purcari Wineries erau la nivelul de 19,70 lei/acțiune, cu aproape 1 leu peste prețul la care s-a închis oferta săptămâna trecută. La cotațiile din piață, capitalizarea companiei este de aproximativ 394,00 milioane lei (84,57 milioane euro), un nivel de 10,62 câștigul pretaxare EBITDA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Așteptările optimist-moderate ale pieței enunțate de jucători activi pe bursa românească pentru Profit.ro legate de debutul în ringul de la BVB al acțiunilor companiei Purcari Wineries (WINE) sunt confirmate de piață. Titlurile producătorului de vinuri din Republica Moldova se regăsesc după primele 2 ore de tranzacționare pe nivelul de preț de 19,70 lei/acțiune, cu aproximativ 3,68% peste prețul de închidere al ofertei publice de listare în valoare de 186,20 milioane lei (40,00 milioane euro).

Transferurile pe acest emitent au depășit 122.000 de acțiuni, echivalent cu 0,61% din titlurile companiei și 1,24% din acțiunile puse în vânzare în cadrul ofertei. Valoarea acestor schimburi se ridică la 2,45 milioane lei.

Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero

La primele prețuri din piața secundară, capitalizarea burseră a Purcari se ridică la 394,00 milioane lei (84,57 milioane euro), un nivel de 10,62 câștigul pretaxare EBITDA. O cotare anticipată de Răzvan Raț, director de operațiuni la BRK Financial Group. „Ar trebui să crească puțin”, declara ieri acesta pentru Profit.ro. „Eu sunt optimist.” Faptul că prețul pleacă din minimul ofertei lasă loc pentru apreciere. „Având în vedere numai canalul de preț, ar fi spațiu de creștere”, mai spunea traderul.

Adrian Rotaru, investitor cu peste 20 de ani de experiență și portofoliu relevant la BVB a mizat pentru un stabilirea în cadrul ofertei a unui preț de 23-24 lei/acțiune, însă proiecția sa nu s-a materializat. Se așteaptă ca acest reper sau chiar un preț de 25 lei/acțiune – ceea ce înseamnă un avans de aproape o treime față de prețul operațiunii de piață care aduce acest emitent la bursă – să fie atins pe termen scurt, însemnând în câteva luni, cel mult un an.

Au ajuns în fața investitorilor când indicele Dow Jones de la New York a avut primele căderi de peste 1.000 de puncte din istoria sa

În opinia lui Rotaru, prețul este echilibrat chiar și dacă Purcari și-ar înjumătăți ratele de creștere din ultimii ani sau le-ar reduce la o treime. Prețul de 19,00 lei/acțiune a rezultat și în condiții speciale de piață, la jumătatea ofertei consumându-se o secvență puternic negativă pe bursa americană, cu 2 cele mai mari căderi nominale din istoria seculară a indicelui Dow Jones Average Industrial. Rotaru avertizează că, totuși, în cazul unei reluări a perioadei de turbulențe, prețul acțiunilor va fi cu atât mai sensibil la condițiile de piață în piața secundară.

„Nu mă aștept ca prețurile să facă cine știe ce galop”

Marius Motogna, investitor din Cluj-Napoca având un portofoliu consistent de acțiuni și experiență mare pe piața de capital românească, găsește acțiunea Purcari scumpă pentru media de pe piața românească, dar mai ieftină decât titlurile listate recent ale MedLife (M), Digi Communications (DIGI) sau Sphera Franchise Group (SFG).

Și-a caracterizat așteptările drept moderat-optimiste față de evoluția acțiunilor producătorului de vinuri în piață. „Nu mă aștept ca prețurile să facă cine știe ce galop”, a declarat acesta pentru Profit.ro. „Sunt optimist, dar nu foarte entuziast. Mai degrabă moderat.”

Perspectivele sunt bune de creștere după ce oferta s-a închis la prețul minim de 19,00 lei/acțiune. Este o companie integrată, cu branduri, terenuri, tradiție și piață, argumente pentru care Motogna a și subscris. „Sunt mai multe atuuri care m-au făcut să risc”, spune el. „Nici nu m-am avântat cu sume foarte mari”, nuanțează.

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari
ipo bursa
bvb