Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a revenit în teritoriu pozitiv, pentru prima dată după votul pro-Brexit

Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a revenit în teritoriu pozitiv, pentru prima dată după votul pro-Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 sep 2016

Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a revenit în teritoriu pozitiv vineri, influențat de Banca Centrală Europeană (BCE), care a decis, joi, să mențină neschimbat programul de cumpărare de active, ceea ce a determinat investitorii să vândă obligațiuni, ducând la scăderea prețurilor și creșterea costurilor de împrumut.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit datelor Bloomberg, randamentul obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani a urcat vineri la nivelul de 0,01%, atingând o valoarea pozitivă pentru prima dată după votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

În iunie, randamentul obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani a coborât, pentru prima data în istorie, sub nivelul de 0%, în condițiile în care temerile privind o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană au determinat investitorii să își reducă expunerile pe activele riscante și să se refugieze în plasamente considerate sigure.

Prima vânzare de titluri germane de stat cu dobânzi negative a avut loc în iulie.

Wells Fargo, amendată cu 185 milioane dolari pentru că a deschis peste 2 milioane de conturi neautorizate CITEȘTE ȘI Wells Fargo, amendată cu 185 milioane dolari pentru că a deschis peste 2 milioane de conturi neautorizate

Finanțele publice germane emit titluri cu randamente sub zero încă de anul trecut, însă costurile negative de împrumut au vizat, până în această vară, obligațiunile pe scadențe mai scurte.

Revenirea în teritoriu pozitiv a randamentelor pentru titlurile germane pe 10 ani vine după ce Banca Centrală Europeană a menținut, joi, neschimbată rata dobânzii cheie și a decis, în pofida așteptărilor unor investitori și analiști, să nu exitindă actualul program de achiziții de active.

Deși analiștii anticipau menținerea ratelor de dobândă la nivelul anterior, aceștia acordau șanse destul de mari unei extinderi a programului de relaxare cantitativă.

În martie, alături de reducerea ratei dobânzii cheie, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 miliarde de euro, la 80 miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii, încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade). Programul va dura până în martie 2017, în cazul în care BCE nu va decide extinderea lui.

Majoritatea analiștilor anticipează că BCE va extinde programul de relaxare cantitativă dincolo de luna martie și va modifica structura și condițiile acestuia, pentru a nu rămâne fără active de cumpărat.

viewscnt
Afla mai multe despre
randament
bond
bund
obligatiuni
titluri de stat
cupon
dobanzi
bce
draghi