Cel mai mare proces colectiv din istoria Marii Britanii: MasterCard, dată în judecată pentru pagube de 16,5 miliarde euro

Cel mai mare proces colectiv din istoria Marii Britanii: MasterCard, dată în judecată pentru pagube de 16,5 miliarde euro
scris 9 sep 2016

Aproximativ 46 milioane de cetățeni britanici ar putea fi beneficiari ai unui proces colectiv intentat împotriva MasterCard, prin care sunt cerute daune în valoare de 14 miliarde de lire sterline (16,5 miliarde euro) pentru presupuse comisioane ilegale la plățile cu cardul în magazine, scrie Reuters.

Inițiatorul procesului este avocatul Walter Merricks, fost șef al Serviciului de Mediere Financiară din Marea Britanie în perioada 1999-2009. Potrivit documentelor depuse joi la Curtea de Apel pentru Concurență, MasterCard este acuzată că, între anii 1992 și 2008, a cerut comisioane nejustificat de mari pentru plățile cu cardul la comercianți, comisioane care s-au reflectat în prețuri mai mari pentru consumatori.

"A fost aproape o taxă invizibilă, iar comportamentul MasterCard în acest caz a fost rușinos. Nu au avut bunul simț să accepte că au cauzat pagube consumatorilor", a spus Merricks.

Registrul Comerțului va încasa și prin card bancar taxele și tarifele percepute clienților CITEȘTE ȘI Registrul Comerțului va încasa și prin card bancar taxele și tarifele percepute clienților

Reprezentanții MasterCard au negat acuzațiile ca fiind nefondate. În 2014, Comisia Europeană a stabilit că taxele cerute comercianților de MasterCard pentru procesarea plăților la nivelul UE au fost excesive. Un an mai târziu, autoritățile de la Bruxelles au plafonat comisioanele interbancare pentru tranzacții transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit.

Potrivit firmei de avocatură Quinn Emanuel, acțiunea legală împotriva MasterCard, prin care sunt cerute cele mai mari daune din istoria Marii Britanii, cade sub incidența unei legi prin care consumatorii britanici devin automat reclamanți dacă nu aleg să se retragă. Astfel, orice rezident din Marea Britanie care avea peste 16 ani în perioada 1992-2008 și care a efectuat plăți cu cardul, numerar sau cec în intervalul analizat este automat reclamant în acest caz.

Dacă instanța acordă cele 14 miliarde de lire cerute drept despăgubiri, fiecare reclamant eligibil ar putea primi peste 300 de lire, arată calcule Reuters.

Primele audieri în acest proces nu sunt așteptate până cel puțin în 2018, însă MasterCard ar putea alege soluționarea cazului în afara tribunalului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mastercard
proces colectiv
marea britanie
daune
plati cu cardul