Rata șomajului din SUA a scăzut în octombrie, iar salariile au crescut. Analiștii anticipează că Fed va majora dobânda luna viitoare

Rata șomajului din SUA a scăzut în octombrie, iar salariile au crescut. Analiștii anticipează că Fed va majora dobânda luna viitoare
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 nov 2016

Rata șomajului din SUA a coborât din nou, luna trecută, la 4,9% de la 5%, nivel la care urcase în septembrie, arată datele Biroului de statistică a muncii din SUA, publicate vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Economia Statelor Unite a creat 161.000 de noi locuri de muncă în octombrie, avans considerat  de analiști ca fiind suficient de solid astfel încât Rezerva Federală (Fed) a SUA să majoreze dobânda de referință, cel mai probabil, în decembrie.

Salariul mediu orar a avansat, cu 0,4%, la 25,92 de dolari. În ritm anual, salariul a consemnat un avans de 2,8%, cel mai rapid din iunie 2009, potrivit MarketWatch.                                             

Pe lângă datele pozitive referitoare la evoluția consemnată de piața americană a muncii în octombrie, autoritățile guvernamentale din SUA au îmbunătățit și datele aferente lunilor august și septembrie. Astfel, potrivit datelor revizuite, companiile americane au creat 191.000 de posturi în septembrie, față de 156.000 cât indicau primele estimări. În august, au fost înființate 176.000 de locuri de muncă, față de 167.000 cât arătau datele anterioare.

Fed a menținut, miercuri, dobânda de referință, la 0,25-0,5%, la ultima ședință înainte de alegerile pentru Casa Albă, care vor avea loc marți, dar a sugerat că va opta pentru o majorare la întâlnirea din decembrie. Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.

Atât evoluția salariului mediu, cât și numărul locurilor de muncă sunt, pe lângă inflație, indicatori urmăriți de Rezerva Federală atunci când adoptă deciziile de politică monetară, astfel că analiștii anticipează o majorare a dobânzii cheie luna viitoare. 

„Un raport bun privind piața muncii în luna octombrie așterne calea pentru o majorare a dobânzii de referință în decembrie. Pare că singurul obstacol rămas în calea unei majorări în decembrie ar putea fi reprezentat de o reacție negativă puternică a piețelor în urma alegerilor prezidențiale din SUA”, afirmă Chris Williamson, economist la IHS Markit, citat de BBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
rata somajului
sua
fed
rezerva federala
salariu
somaj
locuri de munca
piata muncii