Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut în iulie pentru a treia lună la rând, până la 34,6 miliarde euro

Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut în iulie pentru a treia lună la rând, până la 34,6 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2017

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au scăzut în luna iulie pentru a treia lună la rând, cu 572 milioane euro până la 34,636 miliarde euro, în urma unor ieșiri mai mari din rezerve, arată datele publicate marți de BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La finalul lunii iunie, rezervele valutare se situau la 35,208 miliarde euro. Iulie este a treia lună la rând de scădere a rezervelor valutare, după ce acestea au atins un nivel maxim istoric în luna aprilie, de 35,96 miliarde euro, scrie News.ro.

În cursul lunii iulie au intrat în rezervele valutare 796 milioane euro, provenind din "modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele".

Analist: Firmele din România au distribuit dividende de 43 miliarde lei din profitul pe 2016 CITEȘTE ȘI Analist: Firmele din România au distribuit dividende de 43 miliarde lei din profitul pe 2016

Pe de altă parte, au fost înregistrate ieșiri de 1,368 miliarde euro, din modificarea rezervelor minime în valută, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăți la Comisia European, dar și "impactul deprecierii față de euro a unor monede aflate în rezerva valutară (dolarul american, lira sterlină și yenul japonez)".

Potrivit raportului anual pe 2016 al BNR, la finalul anului trecut, euro avea o pondere domiantă în rezervele valutare administrate de BNR, cu o cotă de 75,1%, dolarul american avea o pondere de 11,8%, în timp ce restul de 13,2% din rezervele valutare era denominat în alte monede (yen, liră sterlină etc).

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia s-a redus de la 3,634 miliarde euro la 3,602 miliarde euro, ca urmare a scăderii prețurilor internaționale.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) au scăzut la 38,238 miliarde euro la finalul lunii iulie, de la 38,842 miliarde euro în iunie.

Plățile scadente în luna august în contul datoriei publice denominate în valută însumează 192 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerve valutare
bnr