România, cel mai mare deficit guvernamental și printre cele mai mici datorii publice din UE

România, cel mai mare deficit guvernamental și printre cele mai mici datorii publice din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2019

La nivelul Uniunii Europene, România a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la Produsul intern brut în primul trimestru din acest an, cu 4,5% din PIB, în condițiile în care, în zona euro, deficitul guvernamental a fost 0,5% din PIB iar Uniunea Europeană a avut deficit guvernamental de 0,6% din PIB, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, datele Eurostat arată că România a fost lider și la creșterea deficitului guvernamental în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,7 puncte procentuale, de la un deficit de 2,8% din PIB până la unul de 4,5% din PIB, scrie Agerpres.

În zona euro, deficitul guvernamental a scăzut de la 1,1% din PIB în ultimul trimestru al anului trecut până la 0,5% din PIB în primul trimestru al acestui an. În Uniunea Europeană, deficitul guvernamental a scăzut de la 1% din PIB până la 0,6% din PIB.

Tranzacție semnată: Eurolines România vinde către germanii de la Dertour toate activitățile de turism - agenții, incoming și turoperare CITEȘTE ȘI Tranzacție semnată: Eurolines România vinde către germanii de la Dertour toate activitățile de turism - agenții, incoming și turoperare

Separat, Eurostat a dat publicității datele privind datoria guvernamentală la finele primului trimestru 2019. Conform acestora, România se situa în rândul statelor membre cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la PIB, 34,1% din PIB, un nivel mai redus fiind înregistrat doar în Estonia (8,1% din PIB), Bulgaria (21,2%), Luxemburg (21,3%), Danemarca (33,6%) și Cehia (34%).

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, 12 state membre UE au înregistrat o creștere a nivelului datoriei guvernamentale raportată la PIB în timp ce alte 13 state membre, inclusiv România, au înregistrat o scădere. În cazul României, datoria guvernamentală a scăzut de la 35% din PIB în ultimul trimestru al anului trecut până la 34,1% din PIB în primul trimestru al acestui an, un declin de 0,8 puncte procentuale.

Față de aceste date, Ministerul Finanțelor a transmis următoarele precizări:

"Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul EUROSTAT și datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier, lucru de altfel menționat și in comunicatul EUROSTAT.

Este important de precizat faptul cã valoarea comunicatã de EUROSTAT, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculatã pe baza soldului ESA ajustat
sezonier, prin raportare la valoarea trimestrialã a PIB. Aceasta reflectã componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, și raportatã la nivelul PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistreazã de obicei o valoare nominalã mai redusã decât în celelalte trimestre ale anului.

Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual.

De asemenea, în datele publicate de EUROSTAT se observã cã același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul I din anul
2018, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Așadar, datele trimestriale publicate de EUROSTAT nu sunt de naturã a explica valorile anuale. Este de așteptat o ajustare sezonierã pentru urmãtoarele trimestrele din 2019, astfel încât sã se ajungã pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar".

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
eurostat