România - locul 15 în UE la tranzacțiile cu cardul

România - locul 15 în UE la tranzacțiile cu cardul
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2023

Conform datelor prezentate de BNR, țara noastră se află pe locul 15 în UE atunci când vine vorba de plățile cu cardul, și pe locul 14 la plățile prin intermediul instrumentelor de plată digitale, transmite Raluca Micu, șefa Direcției Supraveghere Plăți din cadrul Băncii Naționale a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Avem destul de multe statistici din zona de plăți, dar nu știu dacă este neapărat relevant numărul de cazuri. Dacă ne uităm la număr, astăzi avem 20,5 milioane de carduri active în România. Deci, teoretic ar fi un număr care ar trebui să arate un grad de incluziune financiară destul de ridicat, dar în realitate, deși numărul acesta semestrial crește cu undeva la 500.000 de carduri, ca valoare medie, la cultura financiară suntem tot pe acolo. Practic, nu vedem neapărat că se reflectă și din perspectiva intruziunii financiare. Vedem într-adevăr că, din perspectiva plăților, avem creștere. Suntem pe locul 15 în Uniunea Europeană din punct de vedere al tranzacțiilor cu carduri și pe locul 14 pentru celelalte tipuri de instrumente de plată digitale, cum e ordinul de plată clasic. Este un clasament care nu neapărat ne poziționează nici în primele zece, dar nici cum suntem obișnuiți noi, la finalul acestuia. Din punct de vedere electronic, ca și comportament de efectuare a plăților digitale, avem creșteri anuale de 30%, chiar de 45%, anul trecut, pentru zona de comerț electronic”, a spus Micu, potrivit Adevărul.

VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Vasiliu, marketing & sales director e-Mobility Rentals: Pentru scalarea în Europa țintim o rundă de finanțare de 5 milioane de euro. Avem deja semnale de a începe un pilot în Oslo și Barcelona CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Vasiliu, marketing & sales director e-Mobility Rentals: Pentru scalarea în Europa țintim o rundă de finanțare de 5 milioane de euro. Avem deja semnale de a începe un pilot în Oslo și Barcelona

Potrivit sursei citate, valoarea medie pentru o tranzacție cu cardul a ajuns, în ultimul semestru, la valoarea de 132 de lei.

„La ultimul semestru al anului 2023, cifrele care nu sunt încă publicate, arată că avem undeva la 19 milioane de euro pentru zona de carduri, iar valoarea medie pentru tranzacție cu carduri este de 132 de lei, o mică scădere față de cifrele anterioare, unde era de 135 lei. Din punct de vedere al numărului de operațiuni și al valorii acestora, avem creștere de 45% pe zona de comerț electronic și de 32% pe zona de plăți la terminale fizice”, a menționat Raluca Micu la un eveniment dedicat Zilei Naționale a Comerțului Electronic, organizat de Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO).

viewscnt
Afla mai multe despre
card
romania
plata