Rusia și Turcia anunță un fond de investiții comun, după ce au promis grăbirea proiectului Turkish Stream

Rusia și Turcia anunță un fond de investiții comun, după ce au promis grăbirea proiectului Turkish Stream
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2016

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Tayyip Erdogan au convenit înființarea unui fond comun de investiții, al Rusiei și Turciei, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaev, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Putin și Erdogan s-au întâlnit cu ocazia summitului G20 din orașul Hangzhou, din estul Chinei. ”Finalizăm demersurile pentru formarea fondului de investiții ruso-turc”, a spus ministrul rus.

La sfârșitul lunii august, Turcia a făcut modificările legislative necesare pentru crearea fondului suveran de investiții al Turciei, similar cu cel din Rusia. ”Cred că undeva în octombrie sau noiembrie vom avea o listă de proiecte și o linie de credit alocată pentru începerea activităților”, a spus Uliukaev.

Fiscul execută RMGC pentru TVA de 27 milioane lei, compania contestă demersul ANAF în justiție CITEȘTE ȘI Fiscul execută RMGC pentru TVA de 27 milioane lei, compania contestă demersul ANAF în justiție

Putin și Erdogan au lucrat la refacerea legăturilor dintre cei doi aliați regionali, afectate de doborârea de către armata turcă a unui avion rus, la granița cu Siria, anul trecut.

Turcia a anunțat luna trecută planurile pentru înființarea fondului suveran de investiții, al cărui rol este accelerarea creșterii economice în următorul deceniu și calmarea investitorilor, îngrijorați de tentativa de lovitură de stat din iulie.

În același context, săptămâna trecută, ministrul Energiei din Turcia, Berat Albayrak, a discutat cu directorul executiv al companiei Gazprom, Alexei Miller, despre măsurile care urmează să fie implementate pentru accelerarea realizării proiectului gazoductului Turkish Stream.

Oficial BCE: Bancherii centrali să se uite mai mult la realitatea economică decât la modelele matematice CITEȘTE ȘI Oficial BCE: Bancherii centrali să se uite mai mult la realitatea economică decât la modelele matematice

”S-a convenit asupra finalizării rapide a acordurilor necesare pentru realizarea proiectului Turkish Stream. De asemenea, pe agenda discuțiilor s-a aflat și procesul de arbitraj inițiat de partea turcă pentru drepturile sale din contractul de gaze cu Rusia”, a transmis un comunicat emis de ministerul turc al Energiei, citat de news.ro.

Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că proiectul Turkish Stream cu Turcia va fi realizat cât mai rapid posibil, în urma unei întâlniri cu liderul rus Vladimir Putin. Gazoductul Turkish Stream va transporta gaze naturale rusești pe fundul Mării Negre până în Turcia și Grecia.

La începutul lunii august, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a susținut că executarea primului tronson al gazoductului Turkish Stream ar trebui să fie finalizată până în decembrie 2019. ”Termenul limită va fi undeva în 2019. Construcția va fi completă până atunci, având în vedere că proiectul nostru ne arată acest termen”, a precizat Novak. Construcția primului tronson al gazoductului va începe după obținerea autorizațiilor necesare.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
putin
turcia
rusia
turkish stream
lovitura de stat turcia