Scăderi pe burse, precipitate de aversiunea investitorilor față de activele riscante. Acțiunile americane, cel mai abrupt declin din ultimele 3 săptămâni

Scăderi pe burse, precipitate de aversiunea investitorilor față de activele riscante. Acțiunile americane, cel mai abrupt declin din ultimele 3 săptămâni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 ian 2021

Acțiunile de pe Wall Street se depreciază miercuri, în ton cu bursele europene, pe fondul unui sentiment de aversiune la risc în piețele de capital. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile europene au coborât aproape de minimul acestui an, iar principalii indici bursieri americani au deschis sesiunea în scădere, în pofida rezultatelor financiare record raportate de giganți precum Microsoft.

Investitorii așteaptă publicarea rezultatelor trimestriale ale Apple (-0,67%), Facebook (-2,65%) și Tesla (+0,06%), precum și deciziile de politică monetară ale Fed. Banca centrală americană este așteptată să mențină dobânda de referință la nivelurile actuale și să reitereze angajamentul privind păstrarea unei politici monetare laxe în contextul pandemiei.

5 companii de nota 10 pe o bursă cu multiple corijențe la capitolul comunicare CITEȘTE ȘI 5 companii de nota 10 pe o bursă cu multiple corijențe la capitolul comunicare

Indicele S&P 500 se îndreaptă spre cea mai slabă sesiune zilnică din ultimele trei săptămâni, în timp ce indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a închis tranzacțiile cu cel mai abrupt declin din ultimele peste cinci săptămâni.

Stoxx 600 s-a depreciat cu 1,20%, la 402,81 de puncte, după ce anterior a atins un minim intraday de 399,24 de puncte, cea mai scăzută valoare de după 5 ianuarie. Indicele FTSE 100 de la Londra a coborât cu 1,30%, CAC 40 de la Paris cu 1,16%, iar DAX de la Frankfurt cu 1,81%.

În jurul orei 19:00 (ora României), S&P 500 se corecta cu 1,78%, DJIA cu 1,30%, iar indicele Nasdaq Composite cu 1,63%.

Scăderi pe burse, precipitate de aversiunea investitorilor față de activele riscante. Acțiunile americane, cel mai abrupt declin din ultimele 3 săptămâni

Vânzările din piețele de capital sunt alimentate, în parte, de speculațiile potrivit cărora fondurile hedge vor fi forțate să-și reducă deținerile de acțiuni, în contextul în care investitorii de retail fac eforturi concertate pentru a crește prețurile acțiunilor împotriva cărora pariază investitorii instituționali, spune Matt Maley, strateg de piețe la Miller Tabak + Co.

“Mulți dintre ei s-au ars din cauza pozițiilor short și cred că piața este îngrijorată că vor fi nevoiți să vândă din acțiuni pentru a satisface apelurile în marjă”, spune Maley, citat de Bloomberg.

Tranzacțiile cu titlurile retailerului de jocuri video GameStop sunt reprezentative în acest sens, scrie MarketWatch. Acțiunile companiei s-au apreciat cu peste 1.600% în ianuarie, după ce o serie de mici investitori care s-au organizat pe Reddit și alte platforme de socializare au luat în vizor compania, împotriva căreia sunt deschise foarte multe poziții short.

În sectorul plasamentelor alternative, cotațiile bitcoin au coborât sub pragul de 30.000 de dolari pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, pe fondul temerilor privind sustenabilitatea prețurilor.

Cea mai populară criptomonedă s-a depreciat cu peste 12% în ultimele cinci zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
scaderi burse
actiuni americane
burse europene
vanzari in lipsa
short selling
investitori retail
gamestop
stoxx europe 600
s&p 500