Un deceniu de la listare găsește acțiunea Fondul Proprietatea pe maxime. Distribuții de cash către acționari de 13,75 miliarde lei

Un deceniu de la listare găsește acțiunea Fondul Proprietatea pe maxime. Distribuții de cash către acționari de 13,75 miliarde lei

Sursa foto: Worradirek Muksab - dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 ian 2021

Un elan de creștere la debut de 2021 a adus acțiunea Fondul Proprietatea într-o zonă de maxime în piața reglementată după ce deja la finele anului trecut titlurile aduceau acționarilor un randament de peste 350% față de momentul listării din ianuarie 2011, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deși a predat către Banca Transilvania (TLV) ștafeta pentru societatea cu cea mai lichidă acțiune de la cota Bursei de Valori București, Fondul Proprietatea (FP) prezintă, la 10 ani de la listare, o poveste de succes pentru investitorii care au ales să ia poziție pe acest emitent la începutul deceniului trecut.

La 10 ani de la listare, titlurile Fondul Proprietatea se află la prețul de 1,5200 lei/acțiune cu doar un pas de cotare sub maximul istoric atins pe segmentul regular tot la acest început de an și cu 50% peste pragul psihologic de un leu pe unitate care reprezenta valoarea nominală de la intrarea pe bursă și un reper ce părea de neatins pentru acționarii care au primit aceste instrumente financiare cu titlu de despăgubire în anii 2005-2010. Prelungirea agonizantă a momentului listării lăsase multă dezamăgire în piață, astfel încât momentul intrării în ring a fost marcat de o nerăbdare la vânzare a celor ce așteptaseră prea mult fructificarea compensațiilor în contul cofiscărilor efectuate de regimul socialist.

2021 – anul în care economiile lumii pot lua direcția unei inflații mai ridicate. Riscuri inflaționiste pentru prima dată de la începutul mileniului CITEȘTE ȘI 2021 – anul în care economiile lumii pot lua direcția unei inflații mai ridicate. Riscuri inflaționiste pentru prima dată de la începutul mileniului

Față de prima raportare pe bursa de după intrarea la tranzacționare, Fondul este acum în dolari o entitate de aproape 2 ori mai mică, respectiv un activ net de 10,26 miliarde lei (2,58 miliarde dolari), față de cel de 15,64 miliarde lei (5,01 miliarde dolari), în măsura în care compania a vândut cea mai mare parte a deținerilor la societățile listate.

În același răstimp, însă, Fondul, având administrator în tot acest răstimp compania financiară americană Franklin Templeton, a realizat distribuții de cash către investitori de 13,75 miliarde lei (3,7 miliarde dolari), incluzînd dividende, repartizări de numerar, răscumpărări zilnice și oferte de buy-back.

Un deceniu de la listare găsește acțiunea Fondul Proprietatea pe maxime. Distribuții de cash către acționari de 13,75 miliarde lei

Prima zi pe bursa a adus titlurile Fondului peste reperul de 0,6000 lei/acțiune, dar acest reper a fost greu de păstrat pe fondul presiunii celor care au ales să arunce cu pachete în piață. După un episod italian de exarcebare a crizei datoriilor suverane din zona euro în septembrie, cotația a coborât sub reperul de 0,4000 lei/acțiune, iar investitorii care ar fi intrat în acel moment și ar fi păstrat până în acest moment titlurile și-ar fi mărit de 5 ori valoarea investiției.

Un deceniu de la listare găsește acțiunea Fondul Proprietatea pe maxime. Distribuții de cash către acționari de 13,75 miliarde lei

Strategia a fost de lichidare treptată a deținerilor, iar administratorii au început cu ce a fost mai ușor de întrăinat, respectiv pachetele la acțiuni cotate. Fondul a mutat destul de repede pentru vânzări importante la Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) și Conpet Ploiești (COTE) din care a putut susține programele de răscumpărări care au imprimat și o tendință de apreciere a cotației în piață.

Cu toare acestea discountul de 30% față de activul net a rămas o umbră prelungită mai mulți ani pentru titlurile cu simbolul FP. Având ca obiectiv reducerea acestui ecart între prețul de piață și valoarea unitară a activului net, Franklin Templeton a adus Fondul la cota bursei londoneze unde a fost listat pe o piață specializată prin intermediul certificatele de depozit (GDR). Acestea au permis accesul a unei categorii mai largi de investitori pe titlurile Fondului, dar lichiditatea a tins să migreze către BVB.

MAM Bricolaj intră la cota bursei ca o companie cu valoare de 50 milioane lei CITEȘTE ȘI MAM Bricolaj intră la cota bursei ca o companie cu valoare de 50 milioane lei

Acțiunile Fondului au avut o etapă de presiune în anii 2015 și 2016, în timpul șocului petrolului și de aceea oferte sucesive făcute la un an distanță pentru pachete deținute la Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP) nu au adus neapărat cele mai bune circumstanțe de vânzare. Totuși, din acestea, Fondul și-a putut susține pe mai departe programele de răscumpărare.

Acestea au fost debușeu pentru ieșirea din acționariat a miliardarului american Paul Singer care la un moment dat prin 2 vehicule financiare gravitând în jurul Elliott Management deținea peste 21% din acțiunile FP, cel mai important plasament de portofoliu al unui investitor instituțional nerezident pe piața de capital din România. Remarcabil, exitul fondului „vulturesc” nu a pus presiune covârșitoare pe cotații și cererea a fost suficientă pentru a împiedica un declin de preț.

Irlandezii de la AIO Finance au fost printre investitorii străini care au asigurat contraparte și care au ajuns în 2018 la o deținere de 6,69% din totalul titlurilor FP. Susținerea la cumpărare a fost puternică și din partea jucătorilor locali, în principal fondurile de pensii. Entitățile de acest tip în administrarea NN Group au depășit anul trecut pragul unor participații de 10%.

Sunt intrări de capital care au permis Fondului Proprietatea să surmoneteze 2 șocuri bursiere majore, respectiv impactul unei ordonanțe de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ, și prăbușirea cotațiilor precipitată de criza externă a noului coronavirus. Titlurile Fondului s-au reînscris pe o traiectorie descendentă și deja la finele anului trecut ofereau un randament agregat de la listare de 350,8%.

Deși treptat a scăzut în relevanță pentru bursa românească și nu a jucat rol în promovarea acesteia la statutul de piață emergentă decât indirect prin contribuția la lichidizarea acțiunilor OMV Petrom, Fondul Proprietatea mai are încă de oferit investitorilor, iar promisiunea majoră următoare este legată de valorificarea participației de 20% din acțiunile Hidroelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
franklin templeton
elliott