Șeful Bundesbank: BCE ar trebui să stabilească data pentru încheierea achizițiilor de obligațiuni

Șeful Bundesbank: BCE ar trebui să stabilească data pentru încheierea achizițiilor de obligațiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să stabilească data pentru încheierea pogramului de achiziții de obligațiuni, a declarat președintele băncii centrale germane, Bundesbank, Jens Weidmann, publicației spaniole El Mundo, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Perspectivele de evoluție a prețurilor corespund revenirii inflației la un nivel suficient pentru menținerea stabilității prețurilor. Din acest motiv, în opinia mea, ar fi justificabil să stabilim momentul în care se vor încheia achizițiile de obbligațiuni, prin stabilirea unei date concrete”, a apreciat Weidmann într-un interviu acordat publicației.

BCE s-a angajat să continue să cumpere obligațiuni cel puțin până în luna septembrie. Dar în condițiile în care creșterea economică din zona euro este cea mai bună din ultimul deceniu, iar inflația se află la un nivel confortabil de peste 1%, majoritatea așteptărilor sunt ca programul să fie retras după luna septembrie, scrie News.ro.

Weidmann a mai cerut băncilor să reducă creditele neperformante, afirmând că activele respective împiedică planurile de a înființa un program de asigurare a depozitelor la nivelul blocului comunitar, cunoscut sub numele de Programul European de Asigurare a Depozitelor (European deposit insurance scheme - EDIS).

Apple și alte companii din industria tehnologiei ar putea repatria în SUA până la 400 de miliarde de dolari în 2018 CITEȘTE ȘI Apple și alte companii din industria tehnologiei ar putea repatria în SUA până la 400 de miliarde de dolari în 2018

”EDIS poate ajuta la consolidarea securității financiare în zona euro. Ar fi fără îndoială un lucru bun. Problema este însă că multe bănci au în portofolii un nivel substanțial de credite neperformante”, a explicat șeful Bundesbank.

Înființarea unui program comun de asigurare a depozitelor este un obiectiv vechi al BCE, care a întâmpinat însă opoziția Germaniei, unde guvernul este îngrijorat că ar putea fi nevoit să suporte costurile unor bănci din țări în care nivelul creditelor neperformante este ridicat.

Referitor la alegerile pentru conducerea BCE, Weidmann a spus că naționalitatea candidaților nu ar trebui să fie un motiv major de îngrijorare, el respingând temerile exprimate anul trecut de premierul italian Enrico Letta, referitoare la posibilitatea ca Germania să dețină conducerea BCE.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a sugerat recent că postul de vicepreședinte al BCE, deținut în prezent de Vitor Constancio, dar al cărui mandat se va încheia în luna mai, va reveni probabil unui candidat spaniol.

Spania nu a mai deținut un loc în board-ul executiv al BCE din 2012, după plecarea lui Jose Manuel Gonzalez Paramo.

De Guindos a fost considerat în cercurile politice de la Bruxelles ca unul dintre principalii candidați pentru postul de conducere a minișrilor de Finanțe din zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
bce