Senatori americani: Banca elvețiană Credit Suisse nu a examinat toate datele disponibile privind deservirea clienților naziști

Senatori americani: Banca elvețiană Credit Suisse nu a examinat toate datele disponibile privind deservirea clienților naziști
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2023

Banca elvețiană Credit Suisse nu a examinat toate datele disponibile atunci când a efectuat o investigație internă privind deservirea istorică a clienților naziști și a conturilor legate de naziști, potrivit unei investigații publicate de parlamentarii americani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banca nu a reușit să includă numeroase înregistrări relevante în ancheta sa, conform detaliilor din raportul unui evaluator independent, obținut și publicat de Comisia de buget a Senatului, scrie News.ro.

FOTO Una dintre cele mai mari companii de brokeraj din lume avertizează: România riscă să se confrunte cu o criză valutară CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai mari companii de brokeraj din lume avertizează: România riscă să se confrunte cu o criză valutară

Doar mai puțin de 1.000 din 65.000 de seturi de înregistrări erau disponibile electronic pentru revizuire, se arată în raport.

Raportul complet a dezvăluit, de asemenea, că banca a blocat fostul ombudsman care supraveghea ancheta, să nu vadă materiale ”critice”, a declarat comisia într-un comunicat.

”Din respect pentru victimele Holocaustului și familiile lor, nu putem închide ochii la aceste neajunsuri”, a declarat într-un comunicat senatorul republican Chuck Grassley, membru de rang înalt al Comisiei de buget a Senatului.

Neil Barofsky, fostul avocat al poporului, și AlixPartners, firma de consultanță a Credit Suisse angajată pentru efectuarea anchetei, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Credit Suisse a făcut referire la declarația sa din aprilie, în care își apără investigația și își exprimă îngrijorarea cu privire la activitatea ombudsmanului.

Credit Suisse a comandat o investigație asupra acuzațiilor formulate în 2020 de Centrul Simon Wiesenthal, o organizație evreiască pentru drepturile omului care predă lecțiile Holocaustului, că banca deținea potențiale conturi legate de naziști și nu le-a dezvăluit.

John Warnock, cofondatorul Adobe, a murit la 82 de ani CITEȘTE ȘI John Warnock, cofondatorul Adobe, a murit la 82 de ani

Parlamentarii au făcut presiuni ca Credit Suisse să-și continue activitatea de urmărire a valorii activelor anumitor conturi deținute de naziști la bancă, în perioada post-1945.

Comisia a acuzat anterior banca că își împiedică propria anchetă internă.

Noile detalii au fost publicate pentru prima dată de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
nazisti