Sesiune de indecizie la bursă. Acțiunile TTS sar pe un nou maxim de la listare

Sesiune de indecizie la bursă. Acțiunile TTS sar pe un nou maxim de la listare

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 dec 2023

Într-o zi cu lichiditate bună la BVB, indicii au avut deviații minore și cele mai tranzacționate acțiuni au avut închideri divergente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raliul de pe marile burse ale lumii s-a accelerat, cu o performanță în mod particular bună pentru indicele DAX40 din Germania care se regăsește într-o zonă de 16.600 de puncte, cu aproximativ 2.000 de puncte peste minimele locale, de la sfârșitul lunii octombrie.

În acest peisaj favorabil, piața de acțiuni de la București nu a reușit decât o consolidare în zona maximelor istorice, cu un avans modest, de 0,08% al indicelui reprezentativ BET, ce a închis la nivelul de 14.832,83 de puncte.

Sesiune de indecizie la bursă. Acțiunile TTS sar pe un nou maxim de la listare

Amplitudinea mișcării a fost similară și pentru indicele financiar BET-FI, care s-a stabilizat la nivelul de 57.151,53 de puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG a câștigat 0,38%. Cei mai importanți emitenți din structura ultimului indice au avut, însă, evoluții divergente: -0,36%, până la prețul de 0,5490 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au cumulat cele mai mari tranzacții ale zilei, de 17,21 milioane lei, și +0,16%, până la prețul de 126,00 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au adunat schimburi de 8,78 milioane lei.

Lăptăria cu Caimac - Conducerea vrea să „vândă din casă” pentru a-i recâștiga profitabilitatea CITEȘTE ȘI Lăptăria cu Caimac - Conducerea vrea să „vândă din casă” pentru a-i recâștiga profitabilitatea

Într-o sesiune cu un rulaj de 77,99 milioane lei (15,70 milioane euro), a 2-a activitate a zilei, de 13,59 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au staționat la prețul de 0,4880 lei/acțiune. Micșorarea acestei entități prin distribuirea dividendului special recent a fost citată de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) care dinamica din mediul corporativ ce a determinat un declin de 34,03% a fondurilor de investiții alternative, la 17,70 miliarde lei la data de 30 septembrie, față de cele de 26,83 miliarde lei de la finele e anului trecut.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,86%, până la prețul de 23,08 lei/acțiune, pe transferuri de 8,56 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut 0,69%, până la prețul de 17,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,82 milioane lei.

Profit Financial.forum – Mihai Purcărea (AAF): Ținta de 1 milion de clienți pentru fondurile de investiții este sustenabilă pe un termen de 2-3 ani CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Mihai Purcărea (AAF): Ținta de 1 milion de clienți pentru fondurile de investiții este sustenabilă pe un termen de 2-3 ani

În sensul general pozitiv al pieței, dar supraperfomând acesteia, au fost, cu un salt de 4,33%, titlurile Transport Trade Services (TTS), care au atins un nou maxim de la listare, de 26,50 lei/acțiune, în trendul ascendent puternic poe care au fost catapultate de rezultatele excepționale obținute în contextul oportunității de business a tranzitului cerealelor ucrainiene.

Rareș Trif, director de investiții la BT Asset Management, pune performanța bună a unor companii românești și pe gradul scăzut de îndatorare specific BVB și care este de 2 ori mai mic decât cel al societăților listate, spre exemplu, pe bursa de la Viena. Dobânzile ridicate nu au avut un impact la fel de puternic asupra profitabilității companiilor.

Iproeb confirmă și în primele 9 luni ale acestui an ameliorarea majoră de profitabilitate din 2022 CITEȘTE ȘI Iproeb confirmă și în primele 9 luni ale acestui an ameliorarea majoră de profitabilitate din 2022

O acțiune cu piață principală în Austria, cea a grupului bancar Erste (EBS), a suferit un declin de 1,49%, pe tranzacții de 1,77 milioane lei. Prin contrast, pe segmentul energetic, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,74%, până la prețul de 10,12 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,59 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu 1,66%, până la prețul de 49,05 lei/acțiune, pe o activitate de 2,24 milioane lei.

În rest, în zona unor schimburi de 1 milion de lei s-au mai aflat 4 simboluri cu închideri diferite din punctul de vedere al sensului sau al amplitudinii deviației față de referință: +1,08%, până la prețul de 0,9380 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE), +1,29%, până la prețul de 23,60 lei/acțiune, pentru titlurile Sphera Franchise Group (SFG), -2,11%, până la prețul de 0,2320 lei/acțiune, pentru titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), și +0,73%, până la prețul de 48,45 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica