SONDAJ Trei din patru europeni văd moneda euro ca pe ceva pozitiv

SONDAJ Trei din patru europeni văd moneda euro ca pe ceva pozitiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2018

Majoritatea cetățenilor din cele 19 țări din zona euro susțin moneda unică și consideră că este un lucru bun pentru blocul european, arată un studiu Eurobarometru, scrie Politico.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Irlanda, Luxemburg, Slovenia și Spania sunt țările cu cea mai mare susținere, cel puțin 80% dintre respondenți susținând că este un lucru bun pentru țara lor. Italia, Cipru, Belgia  și Franța sunt țările cel mai puțin convinse, scrie News.ro.

Per total, toate cele 19 țări au o majoritate în favoarea euro, conform sondajului, 64% dintre cei 17.000 de respondenți susținând că euro este ceva bun pentru țara lor.

Sistemul bancar își ridică profitul la un nou nivel record CITEȘTE ȘI Sistemul bancar își ridică profitul la un nou nivel record

În ciuda unei dispute privind bugetul Italiei, susținerea față de euro a crescut în Italia cu 12% față de 2017, în prezent 57% dintre italieni fiind în favoarea euro.

Sondajul arată și că din ce în ce mai puține persoane transformă mental în fosta monedă națională atât prețul produselor cumpărate zilnic cât și în cazul achizițiilor mari, precum case sau mașini, 15% dintre cetățeni păstrând acest obicei.

Moneda euro a fost introdusă în 1999 și a devenit moneda oficială a UE în 2002.

În Italia, 70% dintre respondenți nu mai transformă euro în lire, o creștere cu 4% față de 2017. În Franța procentul este de 60% iar în Germania de 58%.

De asemenea, 64% dintre respondenți susțin că ar trebui să se renunțe la monedele de un cent și de doi cenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
moneda euro
sondaj