Statul începe 2016 cu împrumuturi în creștere

Statul începe 2016 cu împrumuturi în creștere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 dec 2015

Guvernul vrea să împrumute peste un miliard de euro în ianuarie, peste media emisiunilor de titluri de stat din 2015. Ministerul de Finanțe va oferi scadențe mai scurte decât în lunile anterioare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul plănuiește să scoată în piață titluri de stat de 4,6 miliarde de lei în prima lună din 2016, față de o medie lunară de 3,2 miliarde de lei în acest an. La sfârșitul lunii ajung la scadență titluri de 7 miliarde de lei. În 2016, guvernul trebuie să asigure finanțare pentru un deficit de aproape două ori mai mare decât în acest an, proiectat la 2,95% din PIB. Un deficit mai mare ar putea aduce și o creștere a dobânzilor plătite, în condițiile în care derapajele fiscale au fost o regulă în anii electorali.

Pentru a ține costurile sub control la primele emisiuni din 2016, Ministerul de Finanțe va emite aproape 40% din titluri cu o scadență de sub un an. Pe piața secundară, randamentul pentru acest tip de datorie se plasează sub 1%.

“Surplusul amplu de lichiditate, pe fondul accelerării cheltuielilor bugetare din ultimele două luni din 2015, ar trebui sa ofere o rezerva destul de mare pentru a acomoda cel mai mare volum brut de emisiuni după februarie 2015”, se arată într-o notă a ING Bank.

Maturitatea medie planificata este de 3,3 ani față de 3,9 ani în decembrie, potrivit calculelor analiștilor ING. Randamentul la titlurile scadente în trei ani este de 1,4%, la cele cu scadența în cinci ani este de 2,4%, iar la cele scadente în 10 ani este de 3,6%.

Dacă până în noiembrie bugetul de stat era pe un excedent de 0,6% din PIB, sau 4,5 miliarde de lei, cheltuielile guvernului din luna decembrie vor duce bugetul pe un deficit de 1,2% din PIB sau 8 miliarde de lei, potrivit estimărilor ministrului Finanțelor.

Deficitul din 2016, estimat de guvern la puțin sub 3%, înseamnă aproximativ 22 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că necesarul de finanțare crește cu aproape 14 miliarde de lei față de acest an, bani pe care guvernul trebuie să-i găsească fie pe piața internă, fie pe piețele externe.

Guvernul estimează că datoria publică va urca de la aproape 39% din PIB în 2015 la peste 41% în următorii doi ani, în condițiile în care economia crește în ritmul prognozat.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit 2016
titluri de stat
imprumuturi stat
datorie publica