ULTIMA ORĂ Consiliul UE și Parlamentul European – acord privind plățile instant în euro

ULTIMA ORĂ Consiliul UE și Parlamentul European – acord privind plățile instant în euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 nov 2023

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic cu privire la propunerea Comisiei Europene privind introducerea plăților instant în euro pentru toți cetățenii și întreprinderile care dețin un cont bancar în Uniunea Europeană și în țările din Spațiul Economic European (SEE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În conformitate cu normele convenite provizoriu, prestatorii de servicii de plată, cum ar fi băncile, care oferă transferuri de credit standard în euro, vor trebui, de asemenea, să ofere serviciul de trimitere și primire de plăți instantanee în euro.

De ce este important Noile norme, care modernizează Regulamentul privind spațiul unic de plăți în euro (SEPA) din 2012, au ca scop să garanteze că plățile instant în euro sunt accesibile, sigure și procesate fără obstacole în întreaga UE.

De asemenea impotant Consiliul și Parlamentul European au convenit că noile norme vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție, mai scurtă în zona euro și mai lungă în zona non-euro, care are nevoie de mai mult timp pentru a se adapta.

Comisioanele care se aplică - dacă este cazul - nu trebuie să fie mai mari decât comisioanele care se aplică pentru transferurile de credit standard, potrivit unui comunicat comun al Consiliului și Parlamentului European.

BNR a menținut dobânda cheie la 7%. Se așteaptă la o inflație mai ridicată în 2024 decât prognoza CITEȘTE ȘI BNR a menținut dobânda cheie la 7%. Se așteaptă la o inflație mai ridicată în 2024 decât prognoza

De asemenea, legislatorii UE au convenit să permită accesul instituțiilor de plată și al instituțiilor emitente de monedă electronică (PIEMI) la sistemele de plată, prin modificarea Directivei privind caracterul definitiv al decontării (SFD). Ca urmare, aceste entități vor fi acoperite de obligația de a oferi serviciul de trimitere și primire instantanee a transferurilor de credit, după o perioadă de tranziție.

Furnizorii de servicii de plăți instant vor trebui să verifice dacă IBAN-ul și numele beneficiarului corespund, pentru a alerta plătitorul cu privire la posibilele erori sau fraude înainte de efectuarea unei tranzacții. Această cerință se va aplica și transferurilor obișnuite.

Potrivit propunerii Comisiei, obligația de a oferi serviciul de primire a plăților instant în euro se va aplica la șase luni de la intrarea în vigoare a legislației, urmată de obligația de a oferi serviciul de trimitere de plăți instant în euro, care se va aplica la 12 luni de la intrarea în vigoare a legislației pentru prestatorii de servicii de plată situați în statele membre din zona euro.

Nicolae Ciucă anunță decizia coaliției privind plățile în numerar: Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice/ Plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, avansul spre decontare 1.000 de lei/zi CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă anunță decizia coaliției privind plățile în numerar: Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice/ Plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, avansul spre decontare 1.000 de lei/zi

Obligațiile legate de comisioanele pentru plățile instant în euro și de procedura armonizată de asigurare a respectării obligațiilor prevăzute de regulamentele UE privind sancțiunile se vor aplica de îndată ce prestatorii de servicii de plată vor fi obligați să ofere serviciul de primire a transferurilor de credit instant, adică la șase luni de la intrarea în vigoare a legislației.

Pentru a permite prestatorilor de servicii de plată situați în statele membre a căror monedă nu este euro să aloce în mod eficient resursele necesare pentru punerea în aplicare a plăților instantanee în euro, Comisia a propus ca toate obligațiile respective pentru acești prestatori să se aplice cu 24 de luni mai târziu decât datele care se aplică prestatorilor situați în statele membre a căror monedă este euro.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
plati instant euro
serviciu universal plati instantanee euro
transfer bani instant