Un laureat al premiului Nobel a identificat o eroare pe bancnotele turcești

Un laureat al premiului Nobel a identificat o eroare pe bancnotele turcești
scris 24 mai 2016

Cercetătorul Aziz Sancar, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe 2015, afirmă că imaginea spiralei de ADN ce este imprimată pe bancnotele de 5 lire turcești este eronată, informează bbc.com.

Profesorul Sancar a vizitat recent o școală din Istanbul unde a susținut o prelegere despre cercetările sale științifice, în timpul căreia a făcut această dezvăluire insolită, precizează site-ul Haber 24.

Aziz Sancar spune că bancnotele de 5 lire turcești ”arată o spirală de ADN «stângace», învârtindu-se de la stânga la dreapta, deși ar trebui să se învârtă în sensul opus”, scrie News.ro.

Bancnotele de 5 lire turcești, emise pentru prima dată în 2009, arată, de asemenea, simbolul unui atom, o schiță a Sistemului Solar și un portret al istoricului în științe Adnan Sayili.

Profesorul Aziz Sancar, care deține dublă cetățenie, turcă și americană, a realizat în colaborare cu doi colegi un studiu ce a descoperit felul în care celulele din organism își repară ADN-ul, contribuind în același timp la identificarea celulelor care declanșează cancerul. Acel studiu le-a adus celor trei cercetători premiul Nobel pentru chimie în 2015. Aziz Sancar, care s-a născut într-o familie săracă din Turcia, a absolvit Facultatea de Medicină din Istanbul și s-a mutat apoi în Statele Unite ale Americii.

Profesorul turc spune că a atribuit întotdeauna succesul de care a avut parte în carieră reformelor din educație realizate în epoca fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk. Luna trecută, Aziz Sancar și-a donat medalia Nobel arhivei de la Mausoleul Ataturk din Ankara, în semn de recunoștință față de sistemul de educație turcesc, precizează postul NTV. Profesorul Sancar a mai spus că a contactat Banca Centrală a Turciei pentru a-i semnala această eroare în urmă cu cinci ani, dar, în ciuda intervenției sale, spirala ADN continuă să se învârtă pe bancnotele turcești în direcția greșită.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancnota 5 lire
aziz sancar