Utilizarea bancnotelor contrafăcute a întregistrat o majorare semnificativă în 2023

Utilizarea bancnotelor contrafăcute a întregistrat o majorare semnificativă în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Autoritățile de la Berlin au descoperit în circulație semnificativ mai multe bancnote euro contrafăcute în 2023 decât în anii precedenți, a anunțat Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Poliția, retailerii și băncile din Germania au descoperit anul trecut aproape 56.600 bancnote contrafăcute, un avans de 28% față de 2022, transmite DPA.

ANUNȚ Când va circula cu călători primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când va circula cu călători primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani

„Creșterea numărului de bancnote contrafăcute este legată de câtva cazuri de fraudă majoră, implicând în special bancnote contrafăcute de 200 și 500 de euro. În pofida creșterii numărului de bancnote contrafăcute, rămâne scăzut riscul ca cetățenii obișnuiți să între în contact cu acestea", a explicat Burkhard Balz, membru al Board-ului Bundesbank.

Dar el a spus că cifrele sunt „departe” de maximul istoric din 2015, când au fost confiscate 95.400 de bancnote false, și că „riscul pentru cetățenii obișnuiți de a intra în contact cu bani falși rămâne scăzut”, arată Adevărul.

Bundesbank a publicat un raport, în anul 2015, potrivit căruia în prima jumătate a anului au fost înregistrate aproximativ 50.500 de bancnote false cu o valoare totală de 2,2 milioane de euro. Suma a reprezentat o creștere de 31% față de a doua jumătate a anului 2014 și a fost de două ori și jumătate mai mare decât numărul de bancnote false înregistrate cu doi ani mai devreme, în a doua jumătate a anului 2013.

Conform calculelor Bundesbank, existau în medie șapte bancnote contrafăcute la 10.000 de locuitori în Germania în 2023.

În timp ce bancnotele galbene de 200 de euro și cele purpurii de 500 de euro sunt relativ rare în viața de zi cu zi, Bundesbank afirmă că și bancnotele mai comune de 5, 10, 20, 50 și 100 de euro au fost și ele falsificate.

EXCLUSIV VIDEO&FOTO Romexpo analizează condițiile pentru a face un hipodrom în locul centrului expozițional. În urmă cu peste 60 de ani exista Hipodromul Băneasa, după arhitectura unui celebru hipodrom parizian CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Romexpo analizează condițiile pentru a face un hipodrom în locul centrului expozițional. În urmă cu peste 60 de ani exista Hipodromul Băneasa, după arhitectura unui celebru hipodrom parizian

Printre indiciile de contrafacere se numără cuvintele „Movie Money” sub micul steag al UE din stânga sus, adesea ascunse de o semnătură falsă, sau cuvintele „Prop copy” pe versoul bancnotei.

Bundesbank susține că persoanele ar trebui să poată simți fizic o parte din imaginea de pe fața bancnotei, trecând degetul peste ea. Elementele holografice din partea laterală ar trebui să se modifice atunci când bancnota este intitulată, iar filigranul ar trebui să fie vizibil numai dacă se ține bancnota la lumină. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bancnote contrafăcute
germania