Fondul de investiții Enterprise Investors, deținător al Noriel și fost proprietar al magazinelor Profi, preia controlul retailerului croat PAN-PEK

Fondul de investiții Enterprise Investors, deținător al Noriel și fost proprietar al magazinelor Profi, preia controlul retailerului croat PAN-PEK
scris 16 oct 2020

Enterprise Investors, una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est, cu sediul în Polonia, deținător al rețelei de magazine de jucării Noriel și fost proprietar al magazinelor Profi din România, a semnat un acord pentru achiziția restului de 35% din acțiunile PAN-PEK, unul dintre cei mai importanți producători de produse de panificație și retaileri din Croația. 

PAN-PEK a fost înființat în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători de produse congelate de panificație din regiunea Adriatică. Compania deservește retaileri din Croația și operează propria rețea de brutării, cu precădere în zona Zagrebului, dar cu o prezență crescută și în alte orașe, precum și de-a lungul coastei Adriaticii.

CITEȘTE ȘI Avast Software, una dintre cele mai mari companii de securitate IT din lume, "Bitdefender-ul Cehiei", a intrat în România

Fabrica principală se află în Zagreb, iar o a doua fabrică mai mică este localizată în Dakovo, în estul Croației.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit aproape 2 miliarde euro în 144 de companii din diverse sectoare și au vândut 134 de companii realizând încasări brute de 4,1 miliarde euro.

Din 1990, Enterprise Investors a investit 173 milioane de euro în cinci companii de comerț cu amănuntul din Europa Centrală și de Est, Studenac fiind a șasea. În România, Enterprise Investors este prezentă din anul 2000, iar în prezent are în portofoliu firma de construcții Macon Deva. În aprilie 2016 a anunțat achiziția rețelei de magazine de jucării Noriel pentru 24 de milioane de euro.

În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
enterprise investors
pan-pek